Реклама / Ads
15| 24946 |04.08.2017 НОВИНИ

US-прокурори и Сената ще изслушат Василев, Цацаров отказва

.
Американският Сенат
Историята на банкера Цветан Василев много напомня случилото се с американския бизнесмен Бил Браудър. Това заяви пред Фрог нюз Ричард Фрост, юрист и финансист в голяма нюйорска кантора. Според него корупцията задушава бизнеса в някои страни от бившия комунистически блок, в това число и България.
 
Страната е направила голяма крачка с членството си в ЕС, но отказва да извърши реформи в системата на правосъдието, което води до злоупотреби с частния бизнес на отделни граждани от страна на държавни институции. Това е възможно, защото във властта влизат хора, които предпочитат да работят за собствените си интереси, а не за обществените. Правата на гражданите в такава обстановка отиват на заден план, коментира още Фрост.

 

Припомняме, че бизнесменът Бил Браудър написа автобиографичната книга: „Заповед за арест. Как станах враг номер едно на Путин” (издадена у нас от ИК „Слънце”). В нея той описва корупционните схеми в Русия, където от години развива голям бизнес. Браудър ръководи инвестиционния фонд Hermitage Capital и за десет година постига огромни печалби, изчислявани в стотици милиони долари. В един момент обаче властите в Кремъл и руски олигарси „хвърлят око” на бизнеса на Браудър. Опитват се да го арестуват, но той успява да се измъкне в чужбина. Следват заплахи, обвинения в пране на пари, укриване на печалби и други незаконни действия. Пуснат е за издирване с „червена” бюлетина в Интерпол.

Бил Браудър

 

Руските адвокати на Браудър успяват да разобличат някои от авторите на атаките срещу него. Въпреки това компаниите му преминават в ръцете на руската държава. Адвокатите са подложени на преследване. Двама от тях се спасяват в Англия. В Русия обаче остава Сергей Магнитски. Той продължава да твърди, че ударът срещу Браудър е огромна, добре организирана акция, в която са замесени висши правителствени служители. Прокуратурата му скалъпва абсурдни обвинения. В ареста Магнитски е подложен на изтезания и умира при съмнителни обстоятелства. Браудър и хора от неговия екип започват борба за доказване вината на институции в Русия за трагичните събития.

 

Преди дни Бил Браудър е бил изслушан в американския Сенат. Изявлението му е предаване на живо и гледано от милиони зрители. На следващия ден САЩ обявиха санкциите си срещу Русия.

 

Най-вероятно банкерът Василев също ще бъде изслушан в комисия и от американски прокурори, смята Фрост. Каква процедура ще се избере, ще решат съответните органи. Но гражданите трябва да бъдат защитени, когато срещу тях се води кампания и са обвинени несправедливо, категоричен е американският юрист.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров обаче отказва Василев да бъде разпитан в Белград или чрез конферентна връзка от София, въпреки че законът предвижда такава възможност. Цацаров настоява Василев да се върне в София и тук да говори. Банкерът отказва, защото е убеден, че институциите в България не могат да защитят него и семейството му от посегателства, включително и физическо отстраняване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4509 |12.05.2017 Плевнелиев: Смесената избирателна система е най-добра за България . 1| 3885 |03.10.2016 В ООН ще изслушат Кристалина Георгиева . 39| 4426 |15.10.2015 Сидеров се самопокани във ВСС, за да го изслушат . 1| 4410 |14.01.2015 Съдиите от ВКС поискаха да изслушат кандидатите за председател

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads