Реклама / Ads
2| 3927 |02.06.2017 НОВИНИ

Прокурорите избират представители във ВСС в събота

.
Сотир Цацаров Източник: БГНЕС
Утре прокурорите избират членове на Висшия съдебен съвет от своята квота. Местата са 4, а кандидатите - 12. Те са Галина Стоянова, Георги Кузманов, Гергана Мутафова, Даниела Машева, Евгени Иванов, Ивайло Медаров, Магдален Маринов, Мери Найденова, Огнян Дамянов, Пламен Найденов, Пламен Марков и Ясенка Шигарминова.
 

Всичките 1505 прокурори имат право да гласуват. От тях 1379 са заявили, че ще го направят чрез електронната система. Останалите 126 прокурори ще упражнят правото си на глас чрез хартиена бюлетина, като това ще стане в централното фоайе на Съдебната палата в столицата. Там ще бъде осигурена т.нар. "тъмна стая". Всеки трябва да носи документ за самоличност, който представя на комисията преди да получи бюлетина, съобщи "Правен свят".

 

Изборният ден започва в 8 ч. и приключва в 18 ч. Ако в 18 ч. пред секцията има негласували прокурори, председателят на избирателната комисия установява техния брой и самоличност. Негласувалите магистрати предават документите си за самоличност на избирателната секция, като гаранция за допускането им до гласуване след крайния час.

 

Изборът се смята за редовен, ако са гласували повече от половината прокурори. В противен случай се произвежда нов избор на следващия ден - неделя, който се счита за редовен, ако са гласували не по-малко от 33 на сто от имащите право на глас.

 

Ако утре не бъдат запълнени четирите места за обвинители във ВСС, тогава в неделя ще се проведе втори тур измежду онези, получили по-малко гласове от необходимото. И тогава изборният ден ще продължи от 8 ч. до 18 ч. Заявилите се за електронен вот ще използват талоните от събота, а администрацията на ВСС има готовност да отпечата хартиени бюлетини с имената на неизбраните на първия тур кандидати. Ако при втория тук не е избран съответният брой членове с необходимото мнозинство, за избрани се смятат получилите най-много гласове. При равен брой гласове избирателната комисия определя "победителите" чрез жребий, проведен в присъствието на заинтересованите кандидати.

 

Всеки прокурор може да посочи от едно до четири имена в бюлетината. Ако те са повече, тогава гласът ще бъде обявен за недействителен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6997 |27.05.2017 Методи Лалов: Прокурорите са в ступор от страх! . 0| 4468 |27.05.2017 Започва изслушването на прокурорите кандидати за ВСС . 2| 4696 |18.05.2017 България пое председателството на Асоциацията на избирателните комисии от Европа . 3| 4532 |12.05.2017 Плевнелиев: Смесената избирателна система е най-добра за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads