Реклама / Ads
3| 5367 |23.10.2019 НОВИНИ

Прокурорска проверка: 11 политици и 27 магистрати имат недекларирани сметки и имоти в чужбина

.
Сотир Цацаров
Магистрати и лица на висши длъжности в изпълнителната и законодателната власт имат недекларирани банкови сметки и имоти в чужбина, съобщи изненадващо Върховната касационна прокуратура.
 

ВКП използва повода за опровержението на изнесената в два сайта информация, че кандидатът за главен прокурор Иван Гешев имал такава сметка в Швейцария. Гешев не бил сред тях.

 

Според направена проверка по-рано тази година 27 магистрати - съдии, прокурори и следователи, не са декларирали установените от ДАНС техни банкови сметки и имоти в чужбина. 11 представители от органите на изпълнителната и законодателната власт също не са го направили пред антикорупционната комисия /КПКОНПИ/ за сметки и имущество, които притежават лично или чрез свързани или подставени лица в чужбина, включително в офшорни компании.

 

Проверките са били разпоредени на ДАНС от главния прокурор Сотир Цацаров и справките от там са получени в прокуратурата на 19.07.2019 за политиците и на 15.08. за магистратите, и не е ясно защо едва сега ВКП публикува информацията.

 

По разпореждане на Сотир Цацаров Върховната касационна прокуратура е възложила на НАП извършване на данъчни проверки на всичките 38 магистрати и политици. В рамките на данъчните проверки трябва да бъде установен размерът на финансовите средства в тези сметки, произходът на средствата, евентуално получаване на доходи от лихви и изпълнение на задълженията за деклариране и заплащане на данъци.

 

След приключване на данъчните проверки, прокуратурата ще прецени дали има предпоставки за образуване на наказателни производства срещу лицата за евентуално извършени данъчни престъпления.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5001 |17.10.2019 Още въпроси към Гешев – знае ли за купени магистрати, политици и журналисти . 7| 4419 |05.10.2019 Учители, много сте дали, но имате и голям грях - калпавите политици . 3| 3821 |03.10.2019 Журналистическа асоциация: И БНТ има вина за безчинствата на политиците, сервилна е към силните на деня . 2| 4869 |11.09.2019 Мира Радева: Политиците разчитат, че в последната минута ще направят една война и ще я спечелят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads