Реклама / Ads
1| 5829 |26.03.2018 НОВИНИ

Проливен дъжд се изля в Евксиноград на срещата ЕС-Турция

.
Срещата на върха ЕС-Турция започна с работната вечеря в резиденция „Евксиноград“, където вали проливен дъжд, с участието на председателите на Съвета на ЕС и на Еврокомисията - Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, премиера Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Ердоган. От срещата се очаква да стане ясно дали ще се подобрят отношенията между Европа и Турция.
 

Четиримата лидери сядат на масата за разговор по важната тема за диалога ЕС-Турция. Преди да пристигне във Варна обаче от Истанбул Ердоган заяви, че пълноправното членство на Турция в ЕС си остава стратегическа цел. "Аз ще продължа преговорите", каза той. Благодари на приятелска и съседска България за организирането на срещата във Варна, но подчерта:


"Отново ще акцентираме, че Турция очаква безрезервна и ясна подкрепа от Европа по отношение на борбата с тероризма , без но. Някои ходове на Европа по отношение на ръководството на ПКК определено са важни, но в действителност са много далеч от очакванията ни."


Също от Истанбул турският държавен лидер допълни, че колкото по-силен е диалога на Турция с България, толкова по-полезно ще е това за целите Балкани, а в резиденция "Евксиноград" се състоя и двустранната подготвителна среща Борисов-Ердоган, която предшества вечерята на лидерите.


Този разговор продължил около час, като е бил планиран бил във формат четири очи. Официалната информация за казаното в тази среща се очаква по-късно, но неофициално източници казват, че двамата не са обсъждали теми от двустранен интерес, а само официалната тема, свързана с възобновяването на диалога ЕС-Турция.

Имаше очаквания, че в рамките на тази среща ще се обсъждат и двустранни теми.

„Надявам се премиерът да постави въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, в изборни процес, в религиозните ни дела, а също така и за обезщетенията на тракийските бежанци“, заяви по-рано днес президентът Румен Радев

 
„Важно е също така, европейските лидери да разберат, че проблемите на България са и европейски проблеми. И е нормално ние да очакваме от тях да отстояват българския интерес“, добави президентът, който оглави поклонението при столичния храм „Св.Николай Софийски“ пред паметта на войниците, паднали за свободата на Тракия по време на Балканските войни.


Подготвителна среща в „Евксиноград“ Борисов проведе с председателя на ЕС Доналд Туск . Двамата са подчертали важността на срещата с Реджеп Ердоган.

„Както неведнъж съм заявявал, че за България е важно да има добри отношения със своя съсед, добри отношения са важни и за ЕС, заради овладяването на миграционния поток, който създава много проблеми на съюза през последните години“, заяви Борисов. Премиерът добави, че „България е заинтересована от нормализирането на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което решава, а не създава проблеми“.


Туск определил като „чудесна“ идеята за тази среща, като подчертал, че са натрупани много въпроси, които трябва да бъдат обсъдени , и най-добрият начин за решаването им е диалогът.

В резиденция "Евксиноград" се очаква официалната пресконференция на четиримата лидери.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 17432 |26.03.2018 Експерти пред Фрог: Убийството на Петър Христов и данъчния ще излязат, но при друго управление . 0| 5214 |26.03.2018 Седмицата започва с дъжд, температурите до 21 градуса към петък . 0| 5848 |25.03.2018 АПИ предупреждава за сняг, мъгли и дъжд . 0| 5555 |21.03.2018 Времето днес - вятър, дъжд и сняг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads