Реклама / Ads
8| 5544 |09.05.2012 НОВИНИ

Проливен дъжд наводни Дъбене

.
100 къщи в карловското село Дъбене са наводнени, а 50 и днес продължават да бъдат отводнявани след проливния дъжд, който се изсипа вчера над селото.
 

 

Наводнени са преди всичко дворове и приземни етажи, унищожени са много земеделски посеви,  домашни животни са се удавили.

Няма пострадали хора. 13 души са потърсили помощ от Гражданска защита, сред тях и три деца. 

 

Наводнените къщи са в югозападната част на селото. По думите на секретаря на община Карлово Стефан Стефанов най-тежко засегнати са ромската махала на Дъбене и посевите, намиращи се на северозапад от селото.

 

На мястото на инцидента в наводненото село днес са министърът на МВР Цветан Цветанов и земеделския му колега Мирослав Найденов.

 

Пред камерите на ТВ 7 Цветанов обясни, че по личното разпореждане на премиера Бойко Борисов от днес комисии веднага ще започнат да описват щетите, за да могат максимално бързо да бъдат подпомогнати пострадалите граждани.

 

Цветанов обяви още, че извънредно ще бъде свикана комисията по бедствия и аварии. Той е категоричен обаче, че единствената причина за наводнението е падналия проливен дъжд от 104 литра на кв. метра.

 

Кметът на Карлово пък Вълко Шойлеков опроверга провокациите в някои медии, че има скъсана язовирна стена и опасността не е отминала. Според него така се създавало напрежение, което нямало нищо общо с реалността.


Без опасност от преливане са язовир "Мурла" и рибарник, намиращи на юг от Сопот край Дъбене, обяви Йордан Васев - главен специалист "бедствия и аварии" в община Карлово. Валежите около 16.30 часа са достигнали 110 литра на квадратен метър. По думите му водата е преляла от две водосборни дерета, през които минават реките Мурла и Мъртвица.

 

Пет-шест души не са успели да избягат и се е наложило да бъдат извадени със спасителни лодки. Водата в момента се оттича. Електрозахранването е спряно. Предстои отводняване на къщите. В тях няма блокирани хора, увери кметът: „Всички в момента са по улиците. Няма скъсана дига на язовир нито в Сопот, нито в Карлово. Не мога да ви кажа, ако има някъде скъсан водопровод, това ще се изяснява впоследствие".

 

Екипи на пожарната обхождат селото и са в готовност да се притекат на помощ на хората от наводнените къщи. Съвместно с кмета на село Дъбене е организирано оповестяването на населението и хората са призовани да заемат високите части на къщите си.

 

Не се допуска преминаване през наводнената част на селото. До момента няма информация за пострадали хора. При евентуално усложняване на обстановката към района ще бъдат насочени допълнителни сили и средства.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5261 |08.05.2012 Дъжд и гръмотевици, пригответе чадърите . 0| 6591 |15.04.2012 Дъжд на Великден, после разведряване и пак студ . 3| 5916 |08.04.2012 Бури и ветрове на Цветница, дъжд за Великден . 4| 4929 |25.01.2012 Дъжд и сняг в цялата страна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads