Реклама / Ads
12| 5203 |09.12.2013 НОВИНИ

Промени в закона за конфликт на интереси

.
Мая Манолова Източник: Булфото
"Необходими са спешни промени в Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Предлагаме Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси да започне да работи като колективен орган, а не решенията да се вземат еднолично от председателя й."
 

Това заяви Мая Манолова по повод доклада, който изготви временната комисия, проучваща нарушенията в комисията по времето, когато неин председател е бил Филип Златанов.

По думите на Манолова скандалното тефтерче на Златанов е разбунило страстите в обществото: „Хората се възмутиха защо Комисията за конфликт на интереси, която трябва да следи за измами и корупция сред хората във властта, на практика е била подвластна на икономически и политически влияния".

Сред предложенията е Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси да започне да работи като колективен орган, а не всички решения да се вземат еднолично от нейния председател.

„Предлагаме също да има случаен принцип при разпределяното на преписките - да има един комисар, по един член на комисията, докладчик по всяка преписка. Експертите, които ще работят по нея също да се разпределят на случаен принцип", обясни Манолова.

Проведохме широко публично обсъждане в НС с обществени организации, продължи тя. Хората справедливо питат в чий интерес работят хората на високи позиции, дали има надеждни механизми за прекратяване на конфликт на интереси и дали наистина т.нар. независими регулатори работят публично и прозрачно или са се превърнали в държава в държавата, запита Манолова.

Комисията в момента работи в намален състав след подаването на оставки на двама от членовете й. Останалите трима също предстои да бъдат сменени.

Постъпилите преписи в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси за последните 3 години са били 868, а едва 180 от тях са решени в срок, допълни пред журналисти депутатът от Коалиция за България Кирил Добрев и председател на комисията.  

„Имаме над 150 преписки, които се мотат в комисията повече от 1,5 години и събират доказателства. Друг дефект, който установихме е, че председателят има изключително силна, еднолична власт и пряко подчинена на него специализирана администрация. Председателят разпределя преписките на юристите и той решава кога да влязат за разглеждане в комисията. Така четирима юристи са гледали повече от 60% от всички постъпили преписки в комисията”, обясни Добрев.

„В зала ще предложа още две промени, освен подготвените до момента. Към днешна дата законът работи по следния начин: и министърът на енергетиката, и директорът на училището в Годеч ги третират по един и същ начин – плащат една и съща глоба, ако закъснеят с декларацията. Аз мисля да има диференцирана ставка и тя да бъде по една работна заплата, според нейния размер”, обясни Кирил Добрев.

Според него преди всяко заседание всички независими регулаторни органи и комисари трябва да подписват декларация, в която да заявяват, че нямат конфликт на интереси по разглеждания случай, както и че върху тях не е упражняван икономически и политически натиск. „Т.е. някой не им се е обадил по телефона, за да каже този казус в каква посока да бъде решен”, заключи Кирил Добрев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5145 |02.12.2013 Бонев: Нарушаващите закона дават акъл на МВР . 35| 5104 |28.11.2013 Борисов и Атанасова не се и веснаха пред Комисията за конфликт на интереси . 1| 5504 |28.11.2013 Отложиха закона за хазарта в парламента . 2| 5608 |24.11.2013 Проф. Минеков охули закона за културното наследство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads