Реклама / Ads
6| 5256 |25.05.2011 НОВИНИ

Промени в закона махат дипломатите-агентите на ДС

.
Николай Младенов
Правителството прие промени в Закона за дипломатическата служба според които посланиците, които в миналото са били свързани с Държавна сигурност, ще бъдат отстранени от постовете си и преназначени на друга длъжност. За да бъде прекратен мандатът им обаче, е необходим указ на президента.
 

Външният министър Николай Младенов заяви, че се надява държавният глава да се съобрази с волята на Народното събрание. Законът за дипломатическата служба влиза в сила едва след като бъде одобрен от парламента.

Посланиците ни могат да бъдат изпращани и на непълен мандат. Това ще важи за особено трудни и тежки места, като например Кабул в размирен Афганистан, посочи външният министър. Дипломатите ни ще имат нови функции – не просто да защитават интересите на българската държава, а на българските граждани и на българските юридически лица в чужбина. Външната политика не трябва да е неразбираема за обществото, а да е пряко свързана с икономическите и социалните интереси на страната, посочи Младенов.

Новото правило – за кадрите на Външно с агентурно минало, ще важи и за други длъжности. Там обаче не се изисква указ на държавния глава и Външно министерство ще пристъпи към промените веднага след като НС приеме закона. Няма да има уволнения обаче – само преназначаване.

В закона се въвеждат т.нар. дистанционни посланици – нещо, което непознато досега. Това са извънредни и пълномощни посланици със седалище в … София. „Все пак столиците на чуждите държави трябва да са на сравнително близко разстояние, не може да назначим такъв посланик за Австралия и да чакаме той да свърши работа”, уточни Николай Младенов. В бъдеще ще установяваме съвместни задгранични представителства с други държави, основно от ЕС.

Променят се правилата за кариерно развитие на дипломатическите кадри, за да не бъдат вече обект на комедийни филми. Досега например всеки, който искаше да влезе в системата на Външно министерство, трябваше да започне от най-ниския ранг – стажант-аташе. Вече за длъжности със специфична квалификация и опит – например икономист-счетоводител, ще бъдат обявявани конкурси и одобрените ще заемат високи позиции. За растеж в кариерата ще се зачита не само натрупания стаж, но и проявените качества. Променя се структурата – в МВнР се въвеждат генерални дирекции, които ще позволят по-малко йерархични нива и оптимизиране на разходите.

Днес кабинетът назначи 9 генерални консули. Общото между всички е, че са с икономически профил, за да могат да вършат повече работа по стимулиране на икономическите контакти с България. За Солун заминава Васил Вълчев, за Истанбул – Александър Велев, за Мюнхен – Антоанета Байчева, за Шанхай – Ирина Велева, за Санкт Петербург – Петя Несторова, за Дубай – Ангел Калинов, за Чикаго – Симеон Стоилов, за Лос Анджелис – Марин Димитров и за Торонто – Иво Москуров.

Вакантни остават позициите за генерален консул в Битоля, Одрин и Ниш. Кандидатите били много малко и затова от Външно преценили да дадат още малко време, за да се направи най-добрият избор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5033 |18.05.2011 Одобриха закона „Попова” за отнемане на имущество . 14| 5328 |13.05.2011 Корумбашев обвини Рашидов, че не спазва закона . 2| 5386 |12.05.2011 Дефекти в закона за МВР раждат насилие . 1| 4909 |05.05.2011 Борят съмнителните ВУЗ-ове със законови промени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads