Реклама / Ads
16| 5675 |04.04.2012 НОВИНИ

Променяме законите според правилата на ЕС

.
Диана Ковачева
Министерството на правосъдието ще предложи пакет от промени в Законите, които не са съобразени докрай с Европейската конвенция за защита на правата на човека, заради което държавата губи много от делата, заведени в Страсбург. Правилата, по които работим в момента са ясни и прозрачни, не е необходимо до се сменя модела. Това обяви по БНТ правосъдният министър Диана Ковачева.
 


За номинирането на Висшия съдебен съвет предлагаме всеки магистрат да може да номинира всеки. Това е максимума на възможностите. Всички магистрати ще могат да бъдат изслушвани и ще може да се преценява дали това са най-добрите кандидати.

Тя посочи, че с реформата се цели да се въведат публични и прозрачни правила за избор на членовете и инспекторите във Висшия съдебен съвет.

Правилата гарантират широко обществено участие и дебат, кандидатите да са широко обществени познати и да се прецени дали притежават професионалните и морални качества да влязат във ВСС, добави тя.


Министерството на правосъдието ще предложи пакет от промени в Законите, които не са съобразени докрай с Европейската конвенция за защита на правата на човека, заради което държавата губи много от делата, заведени в Страсбург.

По думите на правосъдния министър, е важно, че гражданските организации са подкрепили усилията на екипа й. "Заимствахме идеите за номиниране и изслушване на кандидатите именно от тези организации. Условията гарантират в условията на състезателност да бъдат избрани най-добрите кандидати. Важни са не толкова хората, които участват във ВСС, колкото моделът", подчерта Ковачева.

Тя изрази убеденост, че законопроектът за гражданската конфискация ще бъде приет в срок. По думите на министъра на правосъдието, това е модерният подход за справяне с престъпността. Според нея от този закон няма да засегне невинни хора и ще допринесе за социалната справедливост.

"Самият закон предлага достатъчно механизми за защита на човешките права. Собственост ще се отнема само след граждански процес, а няма да се базира на влязла в сила присъда. Разбира се, много е важно и самата комисия по отнемане на имущество да работи при ясни правила, защото е натоварена с огромни очаквания", каза Ковачева.

Тя съобщи, че България ще избегне глоба от Европейската комисия заради забавен софтуер от Агенцията по вписванията. "Иска ми се по-млади хора да влязат във висшия съдебен съвет. Те ще могат да се повишат с една позиция нагоре, а не с много позиции нагоре".

“За няколко месеца успяхме да предприемем нещата, нужни на страната ни, за да можем да избегнем евросанкцията. Европейските дружества ще могат да се регистрират безпроблемно в България. Проблемът е отстранен. Безплатно, онлайн ще могат да се правят справки в имотния регистър", разясни правосъдният министър .

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5777 |15.12.2011 Омбудсманът: Политиците да си носят отговорността за законите . 7| 4616 |15.07.2011 Според Я. Янев в „черната каса” на ГЕРБ влезли 4 110 912 лв. . 8| 5265 |08.05.2011 Протест: Всички малцинства да спазват законите . 25| 5532 |28.04.2011 Ем. Йорданов: Цветанов не познава законите, затова ще бият

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads