Реклама / Ads

16| 5077 |04.04.2012

Променяме законите според правилата на ЕС

.
Диана Ковачева
Министерството на правосъдието ще предложи пакет от промени в Законите, които не са съобразени докрай с Европейската конвенция за защита на правата на човека, заради което държавата губи много от делата, заведени в Страсбург. Правилата, по които работим в момента са ясни и прозрачни, не е необходимо до се сменя модела. Това обяви по БНТ правосъдният министър Диана Ковачева.


За номинирането на Висшия съдебен съвет предлагаме всеки магистрат да може да номинира всеки. Това е максимума на възможностите. Всички магистрати ще могат да бъдат изслушвани и ще може да се преценява дали това са най-добрите кандидати.

Тя посочи, че с реформата се цели да се въведат публични и прозрачни правила за избор на членовете и инспекторите във Висшия съдебен съвет.

Правилата гарантират широко обществено участие и дебат, кандидатите да са широко обществени познати и да се прецени дали притежават професионалните и морални качества да влязат във ВСС, добави тя.


Министерството на правосъдието ще предложи пакет от промени в Законите, които не са съобразени докрай с Европейската конвенция за защита на правата на човека, заради което държавата губи много от делата, заведени в Страсбург.

По думите на правосъдния министър, е важно, че гражданските организации са подкрепили усилията на екипа й. "Заимствахме идеите за номиниране и изслушване на кандидатите именно от тези организации. Условията гарантират в условията на състезателност да бъдат избрани най-добрите кандидати. Важни са не толкова хората, които участват във ВСС, колкото моделът", подчерта Ковачева.

Тя изрази убеденост, че законопроектът за гражданската конфискация ще бъде приет в срок. По думите на министъра на правосъдието, това е модерният подход за справяне с престъпността. Според нея от този закон няма да засегне невинни хора и ще допринесе за социалната справедливост.

"Самият закон предлага достатъчно механизми за защита на човешките права. Собственост ще се отнема само след граждански процес, а няма да се базира на влязла в сила присъда. Разбира се, много е важно и самата комисия по отнемане на имущество да работи при ясни правила, защото е натоварена с огромни очаквания", каза Ковачева.

Тя съобщи, че България ще избегне глоба от Европейската комисия заради забавен софтуер от Агенцията по вписванията. "Иска ми се по-млади хора да влязат във висшия съдебен съвет. Те ще могат да се повишат с една позиция нагоре, а не с много позиции нагоре".

“За няколко месеца успяхме да предприемем нещата, нужни на страната ни, за да можем да избегнем евросанкцията. Европейските дружества ще могат да се регистрират безпроблемно в България. Проблемът е отстранен. Безплатно, онлайн ще могат да се правят справки в имотния регистър", разясни правосъдният министър .

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Омбудсманът: Политиците да си носят отговорността за законите 7| 5133 |15.12.2011 . Според Я. Янев в „черната каса” на ГЕРБ влезли 4 110 912 лв. 7| 3962 |15.07.2011 . Протест: Всички малцинства да спазват законите 8| 4574 |08.05.2011 . Ем. Йорданов: Цветанов не познава законите, затова ще бият 25| 4928 |28.04.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ