Реклама / Ads
0| 4077 |16.09.2018 НОВИНИ

Променят Директивата за авторското право, за да не „убие“ интернет?

.
Приемането на Директивата за авторското право от Европейския парламент е погрешна стъпка и може да означава ”смъртта на интернет”. Такава позиция изрази шведският евродепутат Фредрик Федли, цитиран от онлайн изданието BREAKIT.
 

В сряда Европейският парламент гласува директивата, чиято цел е да осъвремени европейските законови норми за авторското право и да ги въведе в 21 век.

 

Някои притежатели на права, като тези в музикалната индустрия, приветстват приемането на документа.

 

Но има и реакции в противоположната посока. Критиците на директивата виждат в нея края на глобалната мрежа каквато я познаваме. Т. нар. "данък връзка" и "филтър за качване" (членове 11 и 13) привлякоха вниманието.

 

"Това е наистина лош резултат и може да означава смъртта на интернет." - предупреждава Фредрик Федли, шведски евродепутат. "Гласувах против предложението", споделя той, малко след като документът беше подкрепен от евродепутатите.

 

След гласуването, при което директивата беше приета със 438 гласа "за" и 226 "против", германският политик Аксел Вос беше особено облекчен. Като докладчик по нея той беше в готовност да отговори на понякога суровите критики, за да доведе докрай приемането й.

 

Но шведският журналист Емануел Карлсен, който подкрепи директивата, сподели малко шокиращо откровение на последвалия брифинг.

 

Той разговаря с Вос за текстове от Директивата за авторското право, които са се "промушили" незабелязано. Те засягат заснемането на големи спортни събития, когато видеото се гледа от повече потребители в социалните медии.

 

"Накратко, излиза, че човек не може дори да заснеме състезание по футбол или конни надбягвания", коментира Емануел Карлсен.

 

Вос отбелязва, че този текст за спортните събития случайно е попаднал в директивата без да бъде забелязан.

 

Според него това е пропуск на ресорната комисия при изготвянето на документа. "Някой го е променил и никой не е забелязал".

 

Той изразява увереност, че текстът няма да остане в този вид.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3600 |12.09.2018 Момчил Неков: Новата директива за авторското право поставя в риск свободата на словото на европейските граждани . 0| 4029 |28.07.2018 ООН: Пожарите в Северното полукълбо ще променят климата . 1| 3904 |22.07.2018 Сградите променят климата . 0| 4290 |17.07.2018 Променят философията на ТЕЛК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads