Реклама / Ads
4| 5101 |31.01.2012 НОВИНИ

Променят работното време заради студа

.
Банкомати блокират при под -10 градуса.
 

Фирмите са длъжни да променят работното време, така че рязкото застудяване да не застраши здравето и безопасността на работещите, съобщиха от Главната инспекция по труда. За целта може да се въведат повече почивки в затоплени помещения, по-късно начало и по-ранен край на трудовия ден. Задължително е температурата в офисите и предприятията да се съобразява с физиологичните изисквания. В халетата и другите големи производствени помещения, където сега това е невъзможно, задължително трябва да се вземат допълнителни мерки - да се осигурят специални топли помещения или кабини, топли въздушни душове, специално зимно работно облекло, обясни Екатерина Асенова, шеф на трудовата инспекция в София-област. Изборът на отопление трябва да е съобразен с помещението, характера на работата и изискванията за пожарна безопасност. Температурата в зони за почивка, помещения за дежурства, съблекални, бани, умивални, тоалетни, трапезарии трябва да е нормална, за да изпълнят предназначението си.

При работа на открито службите по трудова медицина са длъжни да разработят рационален режим на труд и почивка. Техническите ръководители на строителните обекти трябва да прекратят работа и направо да освободят работниците, съветват трудовите инспектори. Законът за безопасни и здравословни условия на труд и наредбите към него са категорични, че непълнолетни не могат да работят в затворено помещение при температура под 18 градуса. Забранена е и работата на открито за деца под -10 градуса. Отговорността за здравето и сигурността на наетите е изцяло на работодателя, затова при евентуални инциденти той ще бъде глобяван. Сумите са до 5000 лв.

Банкоматите замръзват и отказват да работят, оплакаха се хора от Монтана и Силистра. След като температурите вчера паднаха от минус 14 до минус 18 градуса клиентите можеха да разчитат предимно на устройства в офиси, хотели и хипермаркети. "В този обявен за щастлив понеделник платих по-големи сметки за ток, телефон и вода и сега трябва да изтегля остатъка от заплатата, за да изкарам няколко дни до следващата", каза 43-годишна жена от Монтана. На други дървата им за отопление свършили и са решили да прибегнат до спестяванията си, за да си набавят гориво.

Банкоматите може да замръзнат при температури, по-ниски от -10 градуса и да откажат да работят, обясниха от банките. Ето защо оттам съветват в най-големите студове да се ползват устройствата в затворени помещения - офиси, хотели, молове, денонощни клиентски центрове за самообслужване. Другият вариант е да прибегнете към теглене на пари в брой на гише в банков клон. Някои банки имат дежурни офиси и през почивните дни, но най-вече в големите градове. От банките обещават да реагират бързо при случаи на замръзнали устройства. Те разполагат с дежурни екипи, които отстраняват повреди и зареждат с пари. Голяма част от автоматите за кафе в Смолян излязоха от строя вчера заради студа - от - 15 сутринта до -6 на обяд. Водата в машините замръзва и след това ледът не може да се разтопи, обясни собственик. (24часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8750 |30.01.2012 Код "оранжев" заради студа и тази седмица . 51| 6874 |29.01.2012 Заради досиетата църквата пред разкол . 15| 7549 |28.01.2012 Арестуваха екстрасенса Деси по време на преглед . 3| 5554 |28.01.2012 Жълт код заради ниските температури

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads