Реклама / Ads
0| 4280 |27.03.2019 НОВИНИ

Променят закона за Търговския регистър

.
Заявленията за обявяване на декларация, чрез която предприятията, които не са осъществявали дейност през отчетния период, се освобождават от задължението за публикуване на годишния финансов отчет, консолидирания финансов отчет и годишния доклад за дейността си, ще се разглеждат по реда на постъпването им отделно от другите заявления, съобщи пресслужбата на кабинета.
 

По същия ред ще се разглеждат и заявленията за вписване на действителните собственици по Закона за мерките срещу изпирането на пари и Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици. Това предвижда проект за изменение и допълнение на Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, приет от Министерски съвет.

 

Декларацията, чрез която неактивни през отчетния период предприятията се освобождават от задължението за публикуване на годишния финансов отчет, консолидирания финансов отчет и годишния доклад за дейността си, се публикува в Търговския регистър в срок до 31 март на следващата година. По данни на Националния статистически институт броят на тези предприятия е между 150 000 и 200 000. Заявленията за действителни собственици трябва да се подадат в срок до 4 месеца, считано от 31 януари 2019 г.

 

Законът предвижда кратки срокове за разглеждане на заявленията за вписване, заличаване и обявяване, като длъжностните лица по регистрация се произнасят незабавно след изтичане на три работни дни от постъпването им. При първоначална регистрация на търговец произнасяното е до края на следващия работен ден от постъпването на заявлението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4070 |27.03.2019 Курумбашев: Председателят Таяни не е на страната нито на поддръжниците, нито на противниците на мобилния пакет, а на върховенството на закона на този парламент . 1| 4276 |25.03.2019 Заради поправка в закона инвеститори ще строят и върху паметници . 2| 5238 |25.03.2019 Петър Славов: Осъдихме МФ, крият колко пари събраха от КТБ след приемането на закона ”Пеевски” . 1| 3826 |21.03.2019 Има опасност прилагането на закона ”Пеевски” да лиши медиите от приходи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads