Реклама / Ads
0| 3681 |27.10.2016 НОВИНИ

Промените в ИК ще ни струват 250 хил. лв.

.
Около 250 хил. лв ще струват направените в последния момент промени в Изборния кодекс. Това съобщи на брифинг председателят на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева днес.
 
Средствата ще отидат за фирмата, която ще промени алгоритъма за обработка на резултатите. По думите на Алексиева, компанията-изпълнителка вече е представила информация дали би могла да се справи в срок и колко ще струва това.

„Има потвърждение от фирмата, че ще се прави и ще можем да приведем в действие това изменение. Веднага след като влезе в сила – надявам се утре, ЦИК има готовност да подаде към финансовия министър и МС искане за промяна на план сметката в тази част. Сумата е малко под 250 хил. лв., като тази промяна е и свързана с още нещо - информиране на избирателите за промяната и как се калкулира гласът им”, добави председателят на ЦИК.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев посочи, че това ще е евентуално оскъпяване, защото при преброяването трябва да бъде направена промяна в софтуера.

По повод отпадналото ограничение за максимум 35 секции в държави-членки в ЕС, Алексиева заяви, че ЦИК разполага с пълната база данни за подадените заявления за гласуване в чужбина. „Имайки тази информация ЦИК е готова веднага след като влязат в сила промените да извърши промяна в решението си за образуване на секции извън страната и да проведе допълнително консултации с представителите на партии и МВнР за допълване или назначаване на нови секционни избирателни комисии. ЦИК е готова да проведе и обучението им”, гарантира Алексиева, цитира го bTV.

Относно третото изменение, засягащо броя на секциите и състава на секционните и избирателните комисии в случаите, в които на територията на община, кметство се провеждат и частични избори заедно с президентски избори и референдум, тя каза, че се обсъжда спешен план за действие. „ Ще предложа ЦИК да обмисли и обсъди утре едно указание или решение и да прецени по какъв начин ще стане квотното разпределението на допълнителните членове на секционните избирателни комисии. След това ще предложа на ЦИК писмо до районните избирателни комисии и партиите за консултации за попълване на съставите”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3900 |25.10.2016 Промените в Изборния кодекс минаха на второ четене в комисия . 0| 3406 |25.10.2016 Обединяват в общ законопроект промените в Изборния кодекс . 0| 3596 |20.10.2016 Изборите поскъпват заради промените в 12 без 5 . 1| 3718 |20.10.2016 Мая Манолова: Промените в ИК са на ръба на Конституцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads