Реклама / Ads
7| 4195 |29.01.2020 НОВИНИ

Промените в Закона за хазарта влизат в парламента

.
Валери Симеонов
Промените в Закона за хазарта, внесени от народния представител от Обединени патриоти Валери Симеонов, влизат за разглеждане в Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.
 

В средата на миналата седмица Комисията по бюджет и финанси подкрепи на първо четене промените в Закона за хазарта, предвиждащи държавен монопол върху лотарийните игри, които да могат да се организират единствено от Българския спортен тотализатор, информира БГНЕС.

 

Собствениците на частни лотарийни игри от своя страна излязоха с позиция, в която се посочва, че са изплатили всички дължими по закона данъци и такси и спазват буквата на закона такъв, какъвто той е. В официална позиция, подписана от Нове АД Холдинг, Intralot SA, Национална лотария АД, Евробет и БАРХИ, заявяват, че противоконституционно отнемане на действащ лиценз носи своите правни последствия и потенциални финансови обезщетения в размер на милиарди.

 

Вносител на текстовете е лидерът на НФСБ Валери Симеонов. По думите му с промените тотализаторът ще увеличи многократно приходите си, част от които ще може да се пренасочат към развитието на спорта в България.

 

Предложението предвижда още лотарийни талони да се продават единствено в лицензирани от Комисията по хазарта обекти, които обаче не трябва да се намират на разстояние по-близо от 300 метра от училища и университети.

 

Според Менда Стоянова от ГЕРБ с ограничаването на възможността друг освен Българския спортен тотализатор да извършва дейността по лотарии, ще се ограничи и лудостта, която през последните години се разпространява. Годишно българските граждани, обикновено пенсионери, дават над 1 млрд. лева за една игра, която заблуждава, че не е хазарт, съобщи тя.

 

Специализираната прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) влязоха в Държавната комисия по хазарта, откъдето иззеха документи.

 

Изпълнителният директор на АДФИ Георги Начев направи изявление пред журналисти, че досега проверката по казуса с таксите на хазартния сектор, която им била възложена от финансовия министър Владислав Горанов, е показала, че държавата е можела да получи 210 млн. лв. повече през последните пет години само от моментни лотарии.

 

АДФИ проверява Държавната комисия по хазарта за периода 2014-2019 година за дължимите такси за хазарт. Според чл. 30 ал. 3 от Закона за хазарта за поддържане на лиценз и за организиране на хазартни игри, Комисията събира държавна такса в размер на 15% от направените залози за всяка игра. Начев заяви, че държавната такса за моментна лотария и всички останали е видно, че трябва да бъде 15% върху направените залози за всяка игра. Единственият оператор, който е заплащал въпросната държавна такса е държавното предприятие „Български спортен тотализатор“. Останалите лицензирани оператори за същата хазартна игра са заплащали държавна такса от 20 на сто.

 

Днес депутатите ще пристъпят към първо четене на законопроекта веднага след гласуването на вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов заради провала в политиките по околната среда, водната криза в Перник и управлението на боклука.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4273 |23.01.2020 Комисията по хазарта крила документи от ревизорите . 4| 4184 |23.01.2020 Валери Сименов: Законът за хазарта тръгна добре, хайде да му е по вода . 3| 4301 |23.01.2020 Да не е врат, а шия: Предлагат Комисията по хазарта да стане Национална агенция . 4| 4943 |22.01.2020 Проф. Александър Томов: Създала ли е Комисията по хазарта привилегия за определени фирми?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads