Реклама / Ads
5| 4613 |27.01.2008 НОВИНИ

Промяна на избирателната система поиска президентът през втория си мандат

.
Промени в избирателната система поиска президентът Георги Първанов по време на отчета за първата година от втория си мандат. За първи път той и вицепрезидентът Ангел Марин повече от три часа отговаряха на въпроси, зададени от медии и стотици граждани на специална пресконференция в НДК.
 

Пресконференцията се излъчваше пряко по БНТ, а българските граждани можеха да отправят запитванията си към държавния глава на открития за целта телефон и на специално създадения сайт. Тъй като интересът беше огромен, а въпросите стотици, Първанов и прессекретарят му Бойка Башлиева се ангажираха до отговорят допълнително на всички.

Президентът Първанов заяви, че трябва да се направи стъпка за утвърждаване на мажоритарното начало в рамките на смесена избирателна ситема. Според него това може да върне доверието на избирателите. "Хората искат да избират личности. Те не желаят да участват в избора на скрити в листите хора, които не познават", каза той. "Това ще доведе до адекватно представителство на българските граждани, ще ограничи купуването на гласовете и влиянието на локалните популистки партии - явления, които видяхме по време на местните избори", обоснова позицията си държавния глава. Ето защо според него трябва да се въведе смесена избирателна система. Той обясни, че така ще се усъвършенства пропорционалния модел, а и при изборите ще има три мажоритарни елементи -пряк избор на мажоритарни кандидати, силно мажоритарно присъствие и утвърждаване на избирателна система. Едновременно с това Първанов подчерта колко е важно запазването на пропорционалния елемент. "Присъствието на партиите в парламента е гаранция за политическата стабилност, затова не бих подкрепил изцяло мажоритарна система", изтъкна той. Президентът обяви още, че е готов да предложи официално парламентът да проведе референдум за въвеждане на смесена избирателна система, но ако срещне обструкции от страна на депутатите, той нямало да се поколебае да иницира подписка за допитване до народа според изискванията на съответния закон.
Друга идея на държавния глава за промени в изборното законодателство е въвеждането на изискване за адресна регистрация на българските граждани и изработване на избирателни списъци по адресна регистрация, въвеждане на постоянни избират списъци, които да се актуализират всяка година, за да не се налага при всеки избор да коментираме въпроса за „мъртвите души", които тежат на кворума и влияят на резултата.

Президентът предложи и да бъде създаден нов закон за политическите партии, в който да бъдат завишени критериите за създаване и функциониране на политически партии, "без да се суспендира политическия плурализъм". Става дума за по-високи изисквания за минимален брой учредители и членове на партия, както и за въвеждане на изискване партиите да се регистрират, след като са изградили структури в 2/3 от страната. "Съществуват измислени местни бизнес структури, създадени за прикриване на интереси", аргументира се държавният глава. Той препоръча още въвеждане на минимална изборна квота при резултатите - примерно 0.5%, която ако не се покрие на няколко поредни избори, да води до закриване на партията. Според него трябва да се направи пререгистрация на всички партии по нови критерии с цел отпадане на нелегитимни политически субекти, които участват само за да печелят от избори и така партиите ще останат 20, а не 300.
Първанов подчерта още, че в новия закон трябва да бъдат заложени драстични промени, които да доведат до контрол върху партийните финанси, като премахване на даренията от юридически субекти и строг контрол на даренията от физически лица. "Това предполага завишаване на държавната субсидия за партиите, които отговарят на законовите изисквания", предупреди обаче той и допълни, че държавната субсидия трябва да покрива 50 % от разходите на една партия. Според него този подход ще излезе по-евтин, отколкото ако вкарваме във властта партии, които са длъжници на физически лица.

Георги Първанов предложи и някои корекции по отношение на президентските правомощия, които не прави за първи път. „Една стара моя идея е как де се преодолява президентското вето. 20 пъти като президент съм наложил вето. Девет от моите предложения са били приети безусловно - например по отношение на Закона за автомобилните превози, където бяха чути аргументите на моите експерти. Девет от моите предложения бяха отхвърлени. Две не са гласувани.
Това е косвено признание за силата на нашите аргументи", обясни той и допълни, че по тази причина ще настоява президентското вето да бъде преодолявано с един по висок процент гласове в НС, а не със същия, с който са приети законовите текстове. Президентът уточни, че този процент не трябва да бъде прекомерно и непреодолимо висок. "Защото нямаме гаранции, че няма да дойде някой президент, който ще играе твърдо и грубо и ще предизвика конфликт, който да взриви държавата", обясни Първанов. Той уточни, че идеята е да се поощрят парламентаристите да правят по-качествени закони и призна, че в този парламент сме свидетели на откровен лобизъм. „Много бих искал президентът да има право на законодателна инициатива, но не го предлагам, защото се доверявам на експертните, според които това означава смесване на правомощията на властите и може да заложи капани за взаимодействието на институциите", призна още държавният глава.

В качеството си на върховен главнокомандващ Първанов заяви, че е необходима нова стратегия за сектора национална сигурност. „Зная, че има подготвен проект от страна на изпълнителната власт и се надявам скоро той да бъде представен, защото всяко приближаване до парламентарните избори ще вкара нови партийни оценки на документа и това няма да подобри неговото качество", категоричен бе той. Президентът посочи като особено тревожен въпрос професионализацията на армията. "Всички медии отразиха броя на инцидентите в армията, който продължава да бъде относително висок. Истината е, че армията ни е неконкурентоспособна на пазара на труда. Ако преди за едно място кандидатстваха 3 или 5 души, сега интересът е далеч по-нисък", посочи Първанов. "Това налага спешни мерки, ясни правила за развитието на младите в армията. Един военен трябва да има сигурност за днешния и утрешния ден", допълни той и уточни, че става дума за пакет от социални мерки за военните и техните семейства, както и за гаранции за кариерно развитие на младите офицери.

img_8647.jpg

В отговор на въпрос от гражданин, Първанов изтъкна, че е твърд привърженик на парламентарната република. „Ние може да спорим много с парламента, но аз ще бъда първият, който ще брани авторитета на Народното събрание", заяви той. И допълни: "Нека не се отива от отделни факти към краен нихилизъм. По-добра система не може да се измисли". Той бе категоричен, че няма да иницира референдум за намаляване на броя на депутатите, „защото си давам сметка, че всяко сваляне на границата на броя на депутатите, означава намаляване на представителството на българския народ в парламента". Според него двуполюсният модел не е бил добър за България. „Не твърдя, че коалиционното управление показва по-добри резултати. Но то все пак показва взаимен контрол, стремеж за баланс. Понякога този баланс води до мудност при вземане на решения, особено на кадрови", обясни държавният глава. "Вярвам, че някога една партия може да спечели убедително мнозинство и да реализира програмните си решения, с които се е ангажирала. Но докато това стане, нека не търсим вратички за служебно печелене на победи", каза още Първанов и допълни, че не приема възможността партията, спечелила най-много гласове на избори, да получи "бонус" и да управлява самостоятелно.  Държавният глава отбеляза, че последните месеци не дават ярки примери за добра коалиционна култура. "Загрубяването на междуличностните отношения остава много по-ярки следи отколкото принципният дебат, който водят между себе си политиците", подчерта той.
Президентът обяви също, че не би подкрепил идеята за задължително гласуване. „Трябва да потърсим други начини да мотивираме избирателите. Ако въведем изборната повинност, даваме ли си сметка какви политечески чудовища биха се родили?", попита той. Според него насила накараният да гласува избирател може да даде гласа си напук.

img_8445.jpg

В отговор на друг въпрос от гражданин за купуването на гласове, Първанов обясни, че подобно явление би било ограничено с въвеждане на мажоритарния избор. Той опроверга една популярна теза, че много по-лесно се купува отделен депутат, отколкото цяла партия . "Нищо подобно - много по-лесно се купува ръководство на партия, отколкото 100-150 депутати", каза президентът.
"Крайно време е зам.-министрите да се извадят от бордовете. Ако се прецени, че държавната политика го изисква, нека да участват там с едни скромни доходи, не надвишаващи тяхната заплата. Иначе е неморално към избирателите", заяви Георги Първанов по повод на последните данни на Сметната палата, че висши държавни служители крият доходи и придобивки.

„Трябва да работим за нелеката цел до 2015 - 2020 г. България да стане една от страните с високи доходи в ЕС. Едва ли е възможно ускоряването на срока, защото реализацията на тази цел зависи от развитието икономиката", каза държавният глава в отговор на многобройни запитвания, свързани с увеличаването на пенсиите, с ниските заплати на младите хора и въобще с нарастването на доходите и жиднения стандарт на българите. „Ако все така го има потокът от инвестиции и ръстът е голям, ще има повече средства за разпределение и по-високи пенсии", посочи Първанов.
„Що се отнася до науката и образованието сегашният бюджет е малко по-добър от предишните", обяви президентът в отговор на друг въпрос. Той обаче уточни, че трябва да има ясна визия за развитие на българското образование и наука и допълни, че може би най-важният приоритет за това правителство до края на мандата му трябва да бъдат именно науката и образованието.
Попитан за съдбата на сираците и филма на Би Би Си за дома в Могилино, президентът посочи, че президентската институция вече шеста година работи със сираците, с децата, лишени от родителска гржиа, в постоянен диалог е с ръководителите на домовете, опитва се да реши техните проблеми, включително и отношенията между държавата и общините. Първанов обърна внимание върху съдбата на онези сираци, които навършват 18 г. и са задължени да напуснат домовете. В тази връзка той призова българския бизнес, особено строителния, да поеме шефство поне над един дом.

img_7269.jpg
 снимки Вяра Йовева

В отговор на въпроси за енергийните проекти, подписани по време на визитата на руския президент Владимир Путин и критиките, президентът се пошегува: "Има един начин да сме независими - от нас да не зависи нищо. Да чакаме благоволението да отворят 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", без да предприемем нищо по АЕЦ "Белене", да оставим да ни заобиколи газовият поток и от север, и от юг - тогава ще бъдем наистина независими". След това държавният глава припомни, че над 40% от енергийния дефицит в региона се е задоволявал най-вече от АЕЦ "Козлодуй", а преди 2 седмици сме били принудени да спрем износа на ток изобщо пред заплахата да станем "дискотека". „При стартирането на АЕЦ "Белене" 2000 мегавата ще бъдат добавени към съществуващите мощности - това създава други условия за развитието на българската икономика. Влизат преки инвестиции в българската икономика от порядъка на повече от 5,5 млрд. евро", обяви Първанов. Според него това е шанс за българските строители, възможност за откриването на много нови работни места, ще бъде засилен интересът на чуждите инвеститори, ще  има нов шанс за българските производители при гарантираната по-евтина електроенергия. Освен това всички щели да бъдат заинетересовани да си пазят тръбите.
Президентът изтъкна, че няма време да се коментира целия дневен ред на визитата на Путин, но подчерта, че много въпроси вече са отпаднали за разискване, като например за американските бази. „Путин изпреварващо декларира, че се отнася с уважение към външната политика на България", подчерта Първанов. В този контекст според него е абсолютно некоректно да не каже, че е крайно нихилистично понятието "Троянски кон", използвано от някои опозиционни лидери. „Европа не е Троя, Европа не е обсадена, Европа е отворена - колкото по-отворена, толкова по-добре", заяви Първанов и допълни, че тези енергийни проекти са европейски, откъдето и да ги погледнеш. В тях участват европейски фирми с подкрепата на своите правителства - Гърция, Италия, Франция. „С какво по-малко е европейски "Южен поток" от "Северен поток?", реторично попита той. След което допълни, че става въпрос за взаимна зависимост, тъй като руснаците стават не по-малко зависими от онова, което ще потребява Европа.
„България поема ролята на активен фактор и по проекта "Набуко", обяви още българският държавен глава.
Що се отнася до проекта "Бургас - Александруполис", президентът изтъкна, че това правителство е постигнало нещо, за което са се борили негови предшественици, "в това число и Иван Костов, както стана ясно от публикувани документи на тогавашния Министерски съвет". По повод референдума за проекта, който ще се проведе в Бургас през февруари, Първанов отбеляза, че „не би трябвало чрез местен референдум да се решават въпроси от национален характер".
"Бургас - Александруполис" остава един стратегически проект. От него тръгна пробивът към другите проекти, които България подписа. Неговото измерение не е само тези 35 милиона", посочи той. Първанов посъветва да се искат повече гаранции за околната среда в района на Бургас и Черноморието, но бе категоричен, че връщане назад по този въпрос няма да има. „Ползите от тези проекти няма да се консумират от това правителство, освен ако не повтори и потрети мандата си. Във всеки случай резултатите излизат след години и най-голямата полза ще бъде за поколенията след нас", заяви още президентът.

img_1181.jpg

Георги Първанов категорично отрече да има роднини в НСС и обяви, че не познава никого от службата, извън нейните ръководители. Неотдавна бившият шеф на НСС, а сега депутат от ДСБ, Атанас Атанасов обяви, че братовчед на президента държал документи за сръбския наркотрафикант Куйович, заключени в касата си.

"Понеже тези неща са доказуеми, призовавам Атанас Атанасов да докаже своето твърдение. Ако го направи, публично ще го призная за голям професионалист. Ако няма никакви доказателства, предлагам да излезе в един сутрешен блок по негов избор, той е част гост там, и да заяви, че е един обикновен лъжец и че не е добре медиите да го канят в бъдеще за подобни разговори", каза държавният глава.

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4898 |09.01.2008 Пламен Юруков започна совалки за промяна на избирателната система . 4| 5623 |28.12.2007 Румен Петков разхвали МВР и съдебната система . 2| 5120 |06.12.2007 България е с най-корумпирана партийна система и правосъдие в ЕС . 2| 4912 |03.12.2007 Пропутиновата партия побеждава; президентът броди нощем из Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads