Реклама / Ads
2| 4911 |03.12.2007 НОВИНИ

Пропутиновата партия побеждава; президентът броди нощем из Москва

.
Партията на руския президент Владимир Путин "Единна Русия" получава конституционно мнозинство според неокончателните резултати от изборите. Опозицията определи изборите като опорочени и излиза на протести.
 

В руската Дума влизат четири партии. Лидерите на опозицията отправиха обвинение към властите за опорочаване на изборите. В новия парламент "Единна Русия" си осигурява конституционното си мнозинство с около 310-315 депутати. Комунистическата партия ще има към 60, либерал-демократите и "Справедлива Русия" - по 40 до 45. Сред останалите партии, които останаха извън Думата, аграрната е с най-много гласове - към 2,5%. Комунистическата пък определи изборите за фалшифицирани и излиза от днес на протести на улицата. Лидерът Зюганов се надява в тях да участват до 7 милиона души. Навсякъде из страната са подадени заявки за митинги. Не се изключва и депутатите да напуснат парламента. Подготвя се и иск във Върховния съд. Това обещаха да направят и Съюза на десните сили, "Яблоко" и "Гражданска сила", които определиха изборите като надхвърлящи по обем на фалшификации всичко досега. Те получават общо около 3,5% от гласовете, което ги прави аутсайдери. Либерал-демократът Жириновски е много доволен от резултатите на партията си. Той ще бъде конструктивна опозиция и успокоява, че времето на революциите е приключило. Като изненада се смята влизането в парламента на "Справедлива Русия", на която се възлага роля на ляв коректив. Владимир Путин, който възглави избирателния списък на единорусите, в телефонен разговор с партийния лидер Борис Гризлов поздрави партията за победата.moskva.jpg

Досега президентът не е направил никакви изявления, въпреки че са го чакали в партийния щаб. Кортежът му бил видян в малките часове из Москва, но къде е бил два часа между 3 и 5 сутринта остава загадка.

Партията, както се очакваше, оценява като състоял се референдума за политиката на Путин. На 17 декември на конгрес смята да издигне партийна кандидатура за президентските избори. По-късно днес на пресконференция оценка на изборите ще направят участвалите европейски наблюдатели. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа отказа да изпрати голям екип от международни наблюдатели в Русия с мотив, че властите пречат на работата им. САЩ приканиха Русия да разследва сигналите за допуснати нарушения. САЩ реагираха незабавно и призоваха руските власти да ги разследват незабавно.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5049 |01.12.2007 ГЕРБ е лява партия и трудно ще си партнираме, твърди лидерът на СДС . 7| 4709 |24.11.2007 Бойко Борисов подготвя партията си за предсрочни избори . 5| 4841 |21.11.2007 Президентът зашлеви Бойко . 3| 5489 |27.10.2007 Президентът Първанов изненадващо се появи в Афганистан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads