Реклама / Ads
19| 7152 |23.04.2021 НОВИНИ

На прощаване ”Борисов 3” неотложно отпусна близо 5 млн. за изкуствен остров край Варна

.
Източник: БГНЕС
На изпроводяк “Борисов 3” отпусна 5 млн. лева за изкуствен остров край Варна като “неотложен разход”. Това се разбира от документите по възлагането на обществена поръчка за строителството на острова срещу новостроящия се петзвезден хотел в курорта Св. Св. Константин и Елена, съобщават от “Дневник”.
 

Той е собственост на едноименното акционерно дружество, част от бизнес групата около "Химимпорт" и "Централна кооперативна банка" .

 

Новината за провеждането на тръжната процедура става ясна на 12 април - дни преди старта на новия парламент и в залеза на кабинета “Борисов 3”. Решението е взето и малко след самите парламентарни избори на 4 април, на които стана ясно, че ГЕРБ ще изпаднат в политическа изолация, а предложението за кабинет на Борисовата формация е по всяка вероятност обречено, както стана ясно и днес с връщането на мандата. 



Възложители на бъдещото строителство са Община Варна и областния управител на Варненска област. И двете институции в момента са контролирани от ГЕРБ. Става дума за изграждане на брегозащитно съоръжение. Финансирането е отпуснато от кабинета на Бойко Борисов с решение от 17 февруари т.г. Описанието на проекта и приложените скици в инвестиционното предложение обаче показват, че става дума за изкуствен остров. След изграждането му, компанията Св. Св. Константин и Елена ще го получи на концесия, за да изгради върху него ваканционна и развлекателна инфраструктура.

 

Строителството на първия изкуствен остров в Черно море северно от Варна е предвидено в Подробния устройствен план на курорта, влязъл в сила през 2017 г. след заповед, издадена от тогавашния зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев. Още тогава изкуственият остров бе описан в текстовата част на плана като "противоабразионно и брегоукрепително съоръжение за увеличаване на плажната площ, което ще има и участък - яхтено пристанище". Според плана неговата конструкция и точната конфигурация трябваше да бъдат уточнени "в бъдещи технически проекти", което очевидно вече е факт.



От обявения търг за възлагане на обществената поръчка за строителството на острова става ясно още, че той е организиран след споразумение между кмета на Варна Иван Портних и областния управител Стоян Пасев, сключено на 30 март. т.г. Според текста на документа Областна администрация - Варна е възложител, притежаващ одобрен инвестиционен проект и строително разрешение, издадено от главния архитект на Варна Виктор Бузев на 26 март м.г.

 

Община Варна е инвеститор в проекта за строителството на бъдещия остров и има осигурено финансиране съгласно Постановление на Министерския съвет. Сумата е близо 5 милиона лева.  Средствата са от резерва за непредвидени или неотложни разходи за 2021 г. в частта за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия според Закона за държавния бюджет за т.г. 

 

Какви са тези непредвидени и неотложни обстоятелства, които не са в полза на частния бизнес, не е съвсем ясно. 



Срокът на договора, който предстои да бъде сключен за изграждането на острова е до 18 месеца от датата на сключването му. А изпълнението на обществената поръчка трябва да приключи до 17 месеца след това. Срокът започва от датата на откриването на строителна площадка и изтича с подписване на констативния акт за приключване на работата по обекта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3526 |19.04.2021 ”Борисов 3” се скара на Скопие за последно и поиска строг мониторинг . 39| 13800 |16.04.2021 Доживяхме! Парламентът прие оставката на кабинета ”Борисов 3” с бурни аплодисменти . 9| 4631 |14.04.2021 На прощаване: Борисов събира кабинета за последно . 10| 3795 |12.04.2021 Калоян Методиев: Време е за разум, емоцията се изля. Да няма ”Борисов 4” с разни патриоти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads