Реклама / Ads
10| 7949 |22.01.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Протест в ефира на БНТ срещу Емил Кошлуков

.
Емил Кошлуков
Журналисти от БНТ изказаха недоволството си от новото ръководство на държавната телевизия и по-конкретно от новия програмен директор - Емил Кошлуков. Екипът на предаването ”Денят започва с култура” излезе с остра позиция, в която посочи, че е притеснен от ”намесата в изборите как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани”.
 
Според източници това е първият изразен в ефира на БНТ протест срещу ръководството за последните почти три десетилетия. Позицията бе изчетена от водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович.

Екипът коментира и ултиматума на Кошлуков, който поиска предаването да удвои рейтинга си в кратък срок, или ще се наложат промени.

"Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване", заявиха от "Денят започва с култура".

В позицията им се забелязват и определени намеци за цензура от страна на ръководството на БНТ. Например: "Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че  “Денят започва с култура” ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото."

Пълният текст на позицията:

Във връзка със случващото се през последните дни в Българската национална телевизия и по-конкретно с възникналите принципни различия между екипа на „Денят започва с култура“ и програмния директор на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция:

Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората. Такова е и предаването „Денят започва с култура“, което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков. Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето защо заявяваме:

• Не защитаваме интересите на нито една партия - каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти.

• Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа.

• Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ - Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии.

• Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че  “Денят започва с култура” ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото.

Екипът на „Денят започва с култура“
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 12021 |13.01.2018 Задача №1 за генпрокурора на Русия Чайка – борба с протестите. А у нас? . 1| 6531 |08.01.2018 Спаси София: Дупки по ”новия” бул. Дондуков - пак ли протестърите са виновни? . 5| 7581 |30.12.2017 Експертът Емил Георгиев: Сметките за парно и гореща вода се надписват . 1| 5643 |13.12.2017 БАН с програма за протестни действия: Повече няма да търпим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads