Реклама / Ads
0| 4607 |16.05.2018 НОВИНИ

Протест пред Синода за решение, взето зад гърба на патриарха

.
Граждани се събраха на протест пред Синодалната палата в София заради решението на църквата да не праща делегация в Македония за честванията на 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия.
 
Протестиращите настояха да се свика нова извънредна сесия на Светия синод, която да бъде инициирана лично от патриарх Неофит и решението да се преразгледа.
 
"Това е предателство. И това решение, сигурен съм, е взето зад гърба на патриарха, който лично пое протегнатата ръка и пое ангажимент за подкрепа на Охридската църква. Затова настояваме за извънредна сесия на Светия синод под ръководството на патриарха и инициирана лично от него, на която да се преразгледа това решение", коментира председателят на Фондация "Българска памет" Милен Врабевски, съобщи "Дневник".

Врабевски допълни, че решението е взето в отсъствие на патриарха." Зад гърба на патриарха направиха комплот, тайните служи трябва да се задействат. Да се провери чуждото влияние върху институции, които работят като държава в държавата в полза на други интереси. Това е под чужд диктат. Надявам се да се сезират специалните служби", заяви той.

Според журналиста Горан Благоев, който също бе на протеста, решението да не се изпращат български представители в Македония категорично е противоречиво. "И то за съжаление раздели Синода.

От друга страна това решение все пак показва, че поне петима митрополити в този Синод имат и отговорност пред Бога, и отговорност пред националните интереси и мисля, че тези хора заслужават адмирации. За съжаление другите 8 митрополити трябва да отговарят и пред Бога, и пред съвестта си защо взеха това решение. Ние, според мен, се отказахме тотално от позицията си на църква майка", заяви той.

"Решението на Светия синод е решение на колективен орган – каквото е, такова, не виждам как би могло да се преразгледа", заяви Старозагорският митрополит Киприян, който е един от гласувалите против.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5385 |16.05.2018 Радан Кънев: Много са постни предложенията на Симеонов за хазарта . 4| 4587 |16.05.2018 Калоян Паргов: Клубовете на БСП в София ще се превърнат в средища за представяне на алтернативните местни политики . 7| 4388 |16.05.2018 Здравният министър обвинява предшествениците си, не приема яйцата по себе си . 3| 4863 |16.05.2018 Протестни колони от автобуси и ТИР-ове посрещат европейските лидери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads