Реклама / Ads
7| 5900 |20.03.2014 НОВИНИ

Протест пред МС в защита на Карадере

.
Над две хиляди души протестират пред Министерския съвет заради застрояването на Карадере.Хората са против застрояването на Черноморието и нарушаването от управляващите на обещанията по "Натура 2000".
 

Природозащитници напомнят, че днес е 279 ден на протести срещу правителството. Протестиращите спряха движението на Ларгото. Хората разговарят по между си, обсъждат слуховете около проекта и периодично викат "Оставка"

Водено от плакат "България каза: "Орешарски - върви си" шествието тръгна към Министерството на икономиката. Чуват се викове "Вие сте позор, оставка и затвор".

Става въпрос за инвестиционен проект на стойност 100 млн. лева в община Бяла. Проектът трябва да се изпълни в местността Карадере, южно от Варна. Карадере попада в защитената мрежа „Натура 2000”, в защитена зона "Камчийска планина" за опазване на дивите птици и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

Според съобщението на сайта на Министерския съвет проектът предвижда изграждане на три хотелски структури и зони за обществено обслужване, част от голям комплекс с курортно предназначение, върху собствени имоти в община Бяла. Проектът ще се изпълнява от „Мадара Юръп“ АД и предвижда създаването на 500 работни места в общината, чието ниво на безработица към момента е над средното за страната. Държавата не поема финасови задължения, но административните срокове за изпълнение на проекта ще бъдат съкратени.

В средата на миналата година Народното събрание, по идея на БСП, гласува едногодишна забрана върху сделките с държавни земи по Черноморието. Тогава вносителите Сергей Станишев и покойният вече Димчо Михалевски предложиха да има мораториум върху сделките на крайбрежните плажни ивици Иракли, Карадере, Камчийски пясъци, Крапец, Шабленски езера, Корал Аркутино, Дюни и Маслен нос.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5746 |20.03.2014 Ивилина Алексиева стана председател на ЦИК . 18| 7544 |18.03.2014 Сергей Станишев за НЕК: Ще защитаваме потребителите и държавата . 43| 5359 |17.03.2014 Близнашки: Протестната енергия се изля в подписката за референдум . 8| 7479 |15.03.2014 Предстоят нови операции на ранените командоси в Лясковец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads