Реклама / Ads
20| 4892 |07.10.2008 НОВИНИ

Протест срещу политическата полиция в МВР и ДАНС

.
Организира го Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” на 2-рата година от нейното убийство. Протестът е срещу покушението върху О. Стефанов, опита за забрана на свободното слово в ИНТЕРНЕТ и подслушването на телефони на журналисти.
 

 

Днес се навършват 2 години от убийството на руската журналистка от вестник "Новая Газета" Анна Политковская.

Престъплението срещу нея получи международен отзвук и всички реакции бяха единни в призива си към Москва незабавно да разкрие извършителите и поръчителите на убийството. Комисията по комуникации, информационна политика и свобода на словото в средствата за масова информация на Руската обществена палата определи убийството на Анна Политковская като заплаха за цялата журналистическа общественост. "Журналистът има право на разследване и трябва да изпълни своя професионален дълг, а властите да гарантират неговата сигурност. Това убийство е удар по основен инструмент на демокрацията - свободата на словото", се казва в изявление на комисията.

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов рязко осъди убийството. Според някогашния съветски лидер работата на Анна Политковская я е отвела до Чечня, където е разследвала данни за корупция в редиците на армията и държавния апарат. По този случай трябва да се образува наказателно производство, каза Горбачов. "Новая Газета" започна собствено разследване на убийството. Приживе Анна Политковская бе известна с критичните си материали за Чечня и Северен Кавказ.  

Днес в София Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” организира в базиликата “Света София” панихида за две години от убийството на руската журналистка. След панихидата от 12:00 ч. ще се състои ПРОТЕСТ пред „Дом на Москва в София” (ул. “Раковска” № 92), на площад-триъгълен пред паметника на Иван Вазов и ДСК.

Протестът е срещу пълзящата и към България Путинизация - убиец на свободното слово и демокрацията. "Ние настояваме за международно разследване и съд за покровителите и извършителите на убийството в Русия на журналистката и правозащитничката Анна Политковская. Ние протестираме срещу политическата полиция в МВР и ДАНС за заговора за покушение върху разследващия журналист Огнян Стефанов, опита за забрана на свободното слово в ИНТЕРНЕТ и подслушването телефони на журналисти в България. На Протеста ще подпишем Обръщение към Европейската комисия", се казва в обръщението на организаторите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4372 |02.10.2008 Опозиционери недоволстват срещу доклад на МВР и ДАНС . 35| 5655 |29.09.2008 Георги Първанов: По никакъв начин не може да бъде оправдано посегателството срещу един журналист . 23| 5168 |26.09.2008 ОССЕ осъжда покушението срещу Огнян Стефанов . 4| 4919 |25.09.2008 И в Стара Загора протестират срещу покушението над журналист

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads