Реклама / Ads
6| 4603 |26.10.2019 НОВИНИ

Протест заради масово конфискуване на антични оръжия от МВР

.
Представители на дружество „Традиция”
На 1 ноември, Деня на народните будители, дружеството за възстановка на исторически събития „Традиция” организира митинг-шествие в София в знак на протест срещу конфискуването на античните им оръжия от МВР. Шествието ще тръгне в 11 ч. от НДК.
 

Това съобщи Огнян Маринов от дружеството пред бТВ.

 

Припомняме, че ГДБОП и КОС направиха обиск на 15 адреса. Иззети са над 120 оръжия, като най-голям брой са на членове на управителния съвет на дружество "Традиция". За собствениците те имат колекционерска стойност, а някои от тях струват хиляди. В резултат членовете на дружеството заявиха, че са готови на протест.

 „Обявиха, че претърсванията са по два повода – единият е за отработване на сигнал, а другият проверка на оръжието”, обясни Маринов. 

 

Той уточни, че по време на възстнановките и репетициите за тях не е имало инциденти или наранени хора. „Имаме инструктажни листове. Записано е, че не може да се стреля, въпреки че е с халосни боеприпаси, които не предизвикват травми, но се стреля над главите на хората.

 

Бяхме шокирани от действията на МВР, голяма част от нашите членове са бивши офицери от Министерството на отбраната, сержанти и войници, които са обучени, посочи юристът Тодор Предов. Оръжието се проверява от служител на КОС, като предварително сме дали заявка, стреляме с халосни боеприпаси, които са произведени в Казанлък и няма никаква опасност, обясни той. 

 

Дружеството „Традиция” има 38 клона в цялата страна. Ежегодно над 1600 родолюбци на различна възраст и с различни професии влизат в ролята на народните борци. Сред най-мащабните възстановки са тези на Руско-турската освободителна война, защитата на Орлово гнездо, Боят за Самарското знаме, защитата на Маньово бърдо и Слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4155 |26.10.2019 13 пътнически влака спират за час заради смяната на времето . 18| 11358 |25.10.2019 Майка разкри, че на сина й предложили 20 лв, за да отиде на протеста в подкрепа на Гешев . 8| 6142 |25.10.2019 Гледайте на живо протеста срещу избора на Гешев под прозорците на президентството . 0| 4006 |25.10.2019 Още арести заради камиона ковчег в Есекс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads