Реклама / Ads
73| 4760 |16.01.2009 НОВИНИ

Протестът за днес приключи, пострадалите на 14 януари ще съдят България в Страсбург

.
Протестиращите пред Народното събрание обявиха, че ще подкрепят полицаите утре, когато те се събират пред сградата на МВР. Студенти от НАТФИЗ развеселиха хората с представление "Триглавата ламя на корупцията".
 

 

Организаторите на протестите пред Народното събрание призоваха всички, които са пострадали от полицията на 14 януари да се свържат с тях и в Страсбург да бъдат заведени граждански дела срещу България. Те поискаха незабавна оставка на вътрешния министър Михаил Миков и предсрочни парламентарни избори. Малко преди 15.00 протестът приключи официално, като полицията бе призована да не се намесва през следващите 30 минути като хората ще останат пред сградата на Народното събрание, но без да скандират под звуците на песни. По- рано протестиращите спретнаха така нареченото "протестно хоро" към което се присъединиха и пенсионери. Бе обявено, че трябва да има протести във всички български градове след работно време, за да се покаже на управляващите, че са нежелани.

16.01_prostest.jpg
  16.01_prostest1.jpg

Студенти и еколози разговаряха с председателя на Народното събрание Пирински и няколко депутати на БСП, ДПС и НДСВ. След срещата пирински обяви, че част от исканията на протестиращите са били изпълнени. Част от организаторите на протестите обаче отговориха твърде уклончиво на журналистически въпрос, дали ще продължат да искат оставката на правителството и оставиха впечатление, че са готови да спрат протестите. Други пък бяха непримирими по отношение на полицейския произвол и категорично настояваха Михаил Миков веднага да подаде оставка.  В същото време вътре в НС Сергей Станишев заяви, че : "Управлението на страната разполага с достатъчна парламентарна подкрепа и това е основен принцип за стабилност на една парламентарна република". Според него се виждали политически фактори, които искали да дестабилизират ситуацията в България по време на световна финансова криза, което криело много рискове. "Без политическа стабилност, без ефективна работа на институциите, хвърлянето на страната в хаос, което някои се опитват да направят, застрашава най- вече обикновените граждани" - допълни министър- председателят. Вътрешният министър Михаил Миков изпрати писма до лидерите на ГЕРБ Цветан Цветанов и СДС - Мартин Димитров, в които ги призова политическите партии да се разграничат от свой партийни активисти, участвали в провокациите. "Смятам, че няма политическа сила в България, която би подкрепила хулиганското поведение на свои активисти." - пише в писмото на Миков. Една от най- коментираните теми на днешния петъчен протест пред парламента бе, защо органите на реда не са предприели абсолютно никакви мерки в продължение на повече от един час, когато групичка хулигани ги провокираше и замеряше, дори и с металните заграждения, а след това полицаите започнаха да налагат с палки който им попадне в радиус от няколко километра в идеалния център на столицата. Трябва да се предприемат мерки, защото те злоупотребиха със служебното си положение, категорични бяха гражданите след които бе и Шкумбата, който каза, че е пред Народното събрание заради младите хора. "Те не трябва да изживеят своите следващи 20 години по начина, по който ние изживяхме тези 20 след 1989 година- напълно загубени в един безмислен преход!".

16.01_prostest2.jpg

Достоверни източници от полицията споделиха пред Frognews.bg, че преди началото на протеста униформените са били инструктирани по никакъв начин да не отговарят на провокации. Между командващите офицери обаче се получило рязко противопоставяне по време на митинга на 14 януари. Едни били категорични, че не трябва да се стига до какъвто и да е контакт с протестиращите, но други били за това да се "пукнат няколко кратуни, за да мирясат", твърдят източниците от МВР. За подобен развой на събитията свидетелства и разминаването в действията на полицейските части на площада. В началото на ексцесиите едни тръгваха напред, после се връщаха, други подразделения просто се въртяха в кръг, а някой, барабанейки с палките по щитовете атакуваха протестиращите. Би Ти Ви излъчи в обедната си емисия любителски кадри, от които се виждаше как двама униформени влачат момче. Единият от полицаите открито призоваваше друг свой колега да удари с палката стоящи встрани хора, псувайки грозно. Пред телевизията момчето сподели, че е било бито и обвинено, че е носело бомбичка. То е осъдено по бързата процедура и глобено с 200 лева. "Повече няма да участвам в протестите, тях не ги интересува нищо!" - заяви пред камерата битият младеж, чието лице бе едно от свидетелствата за полицейското насилие. Чужди дипломати, които наблюдаваха събитията от хотел "Радисън" казаха, че подобни полицейски методи не се използват в нито една европейска държава. Или се издава заповед за разгонване на демонстрантите, или не се осъществява никакъв физически контакт с тях. "Тук пространството е много тясно, получава се някакъв капан и дори може да има жертви, които да бъдат стъпкани и прегазени, добре, че не се случи някоя трагедия", сподели пред Frognews.bg военно аташе на западна държава. Репортерска проверка установи, че и днес полицията спира граждани и ги пребърква, когато отиват към сградата на парламента, искат се лични карти, а отношението на някои униформени е изключително арогантно. На въпрос, не нарушават ли конституционните права на гражданите за свободно придвижване, един полицай отговори "Аре, пътувай бе, нема да минеш оттука..." Когато бе запитан дали би използвал оръжие и дали би стрелял с него, ако му наредят, той каза следното "Абе не сте само за бой и че ви тепаме и стреляме, ако требе, щото не работите, а сновете тука, аре пътувай, пътувай!". Други негови колеги се държаха далеч по- цивилизовано и обясняваха възпитано, че така им е наредено. "Тези отгоре, просто не искат тук да се събират повече хора, връщаме много граждани. Всички сме на едно дередже заради тях, ама без работа е още по- гадно" - заяви млад полицай с тъжна усмивка на лицето.

protest_poboishta.jpg
protest_poboishta_1.jpg  снимки: Неделчо Хазърбасанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 4726 |15.01.2009 Протестът пред парламента протича при засилени мерки за сигурност и без ексцесии . 2| 4728 |14.01.2009 Протестът пред Народното събрание приключи . 327| 6817 |14.01.2009 Протестът пред Народното събрание изби в 170 арестувани и 30-ина пострадали . 0| 4824 |10.07.2008 Правителството дава половин милион за пострадалите от взрива земеделци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads