Реклама / Ads
1| 6620 |09.07.2017 НОВИНИ

Протестиращи искат пълна ревизия на кмета на Септември

.
Пълна ревизия на всички обществени поръчки, реализирани по времe на мандата на кмета на община Септември Марин Рачев, поискаха днес жители на с. Варвара и други населени места в региона, съобщи Нюз. бг.
 

Над 100 души излязоха на спонтанен протест, като пресичаха на групи пешеходните пътеки в село Варвара на пътя Пазарджик-Велинград и така блокираха движението. Протестът продължи около половин час и доведе до образуване на няколкокилометрови опашки от автомобили и камиони по пътя.

 

"Искаме пълна проверка на всички обществени поръчки на кмета Марин Рачев от Сметната палата и Агенция "Държавна финансова инспекция". Искаме проверка и на всички финансови средства, които са разходвани без обществени поръчки по различни договори. Настояваме да знаем на какъв принцип се разпределят финансите между населените места в общината, защо някои получават повече, други - по-малко, а някои - никакви пари. Питаме как стават назначенията и уволненията в общината", обяви исканията на протестиращите Николай Баташки, член на Инициативния комитет "Да спасим Община Септември".

 

 Кметът на с. Варвара Николай Николов, който също застана зад исканията на Инициативния комитет, каза, че протестите ще продължат неопределено време, ще бъде направена подписка с исканията на хората и в случай, че не бъдат удовлетворени, село Варвара ще поиска административно отделяне от Община Септември.

 

Според местните кметът Рачев опитвал да унищожи туризма в района. На обществено събрание, проведено вчера в село Варвара, в което участваха над 120 души, е бил учреден Инициативен комитет "Да спасим Община Септември".

 

Недоволните искат още проверка и прозрачност на назначенията и уволненията на служители в общинските дружества, както и отмяна на решението на Общинския съвет за въвеждане на скандалната такса за пренос на кубичен метър минерална вода, която е най-висока от цялата страна.

 

Жителите не са съгласни със 7-кратното увеличаване на таксата за водопреноса - до 3,60 лева на куб. метър. Според тях това ще доведе до драстичен скок в цената на туристическите услуги, което ще ги направи неконкурентни с други региони в страната, където водопреносът е в пъти по-евтин.

 

От туризма в района се издържат много семейства, които работят в различни туристически обекти. Високата такса за водопренос ще спре достъпа и на местните жители до обществените бани, тъй като по предварителни изчисления цената на билета ще бъде около 20 лв., което е непосилно за тях.

 

На 3 юли т.г. над 50 души протестираха пред сградата на Община Септември с искане кметът да им обясни защо се опитва да им отнеме прехраната. Марин Рачев обаче отказа да се срещне с тях с обяснението, че е в обедна почивка.

 

Инициативният комитет "Да спасим Община Септември" настоява също и за повече прозрачност в работата на общинската администрация и своевременно информиране на обществеността за решенията на Общинския съвет. През миналата седмица протестната инициатива подкрепи и известният български театрален режисьор Теди Москов, който се срещна с част от недоволните жители. Инициативният комитет разполага с факти и документи за още нередности в работата на Община Септември, които ще предостави на медиите и обществеността.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6069 |07.07.2017 Над 120 държави приеха пълна забрана за ядрените оръжия . 4| 7265 |05.07.2017 Светлозар Лазаров се обяви против протестиращите полицаи . 1| 5307 |03.07.2017 Протестиращи в Калифорния поискаха импийчмънт на Тръмп . 2| 5450 |02.07.2017 Британците искат да останат европейски граждани след Брекзит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads