Реклама / Ads
30| 5011 |01.03.2013 НОВИНИ

Протестиращи: Няма да седим на една маса с тези, срещу които се борим

.
След като представители на протестиращи представиха лично исканията си на среща при президента Росен Плевнелиев, те напуснаха срещата.
 

„Не сме съгласни с формата и няма да седим на една маса с тези, срещу които се борим. Ще се борим до край", заявиха протестиращите. Те припомниха, че за 3 март е организиран национален мирен протест в цялата страна.

Протестиращите заявиха, че не са съгласни вицепремиер да оглави Обществения съвет и твърдят, че нито едно от исканията им не е изпълнено досега.

„Искат да ни вкарат в служебен кабинет, който няма правомощия", допълниха те. Исканията ни остават същите, както досега - 50 % участие в КЗК, КЗП, БНБ и в ДКЕВР, казаха още протестиращите.

"Кой беше Тренчев и къде беше през последните 23 години", запита с мегафон един от протестиращите край Президентството, цитиран от Фокус.

Хората продължават да стоят пред сградата на "Дондуков" 2. Трудно е да се разбере, обаче всички са съгласни с напускането на срещата и мотивите за това. Хората пред президентството изказват различни становища и спорят помежду си.

Въпреки напускането консултациите при президента Плевнелиев продължават.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров влезе в пряк конфликт с един от представителите на протестиращите пред сградата на президентството. В присъствието на представители на медиите, двамата започнаха остър спор, който прерасна във викове. Протестиращият попита Димитров къде са били синдикатите през последните години и защо не са защитавали българския народ. Пламен Димитров заяви, че синдикатите са тези, които се борят за правата на гражданите, и именно те трябва да ги представляват пред президента и останалите отговорни институции.

Спорейки помежду си, Пламен Димитров и представителят на протестиращите неочаквано се хванаха за ръце и изкрещяха, че заедно ще се борят за България.

Пламен Димитров заяви, че синдикатите подкрепят голяма част от исканията на протестиращите, но е песимист за това, че това Народно събрание може да предприеме тепърва адекватни промени.

Част от протестиращите отново призоваха българите да не се отказват. „България трябва да бъде управлявана от народа", призова един от протестиращите с мегафон.

Ще работя за това да се чуе гласът на всеки, каза Росен Плевнелиев по време на консултациите за създаване на Обществен съвет. „Но решенията се взимат от правителството", допълни той.

По думите му Общественият съвет трябва да отговори на очакванията на обществото за граждански контрол. Протестиращите настояваха в съвета да има не повече от 35 души.

„Исканията могат да бъдат реализирани само от институциите на добра държава. Трябва да зададем заедно посоката и да търсим решения. Не искам да се заглуши гласът на никого", каза президентът.

По думите му участниците в днешните консултации не са бъдещите членове на този съвет.

„Аз ще си изпълня ангажимента да бъде чут гласът на всеки и после всеки да си носи отговорността. Общественият съвет ще е структуриран по теми. Не трябва той да се превърне в говорилня. Предлагам обществени съвети към министерствата. Създаваме възможност от богата палитра за граждански контрол. Дано това да бъде възприето и от следващото избрано правителство", обобщи Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5844 |01.03.2013 Протестиращи: Властта е готова за избори, но не и народът . 46| 6698 |28.02.2013 ГЕРБ: Няма причина Борисов да не бъде пак премиер . 5| 5699 |28.02.2013 Протестиращи: Правителството в сянка ще работи без пари . 4| 5116 |27.02.2013 ЧЕЗ: Нямаме вина за високите сметки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads