Реклама / Ads
12| 5174 |06.04.2019 НОВИНИ

Протестиращите срещу небостъргача се срещат с Борисов

.
Премиерът Борисов Източник: БГНЕС
Протестиращи от „Лозенец“ ще се срещнат с премиера Бойко Борисов в понеделник. Това каза за БГНЕС Мариан Башур, който е член на Инициативния комитет „Лозенец”. Поканата за срещата идва от екипа на Борисов, който преди дни разпореди строителството на „Златен век” да спре.
 

„Преди да излезе новината, в петък, за временното спиране на строителството, лично премиерът Бойко Борисов се обади на мен и на Войслав Тодоров. Каза, че е събрал министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и кметът на София Йорданка Фандъкова, за да му докладват по случая и на тази база е разпоредил спиране на строежа. Днес, след участието ни в телевизионно предаване, през което го призовахме да се срещне с нас, от екипа му се свързаха и ни поканиха на среща с него в понеделник”, каза Башур и поясни, че строежът не е спрян, защото е незаконно строителство, а заради липсващи мрежи и неизградени отвори за подземните паркинги.

 

Той разясни, че в момента строителството продължава, защото има дейности, които не могат да бъдат спрени на мига, а и защото имат срок, в който трябва да отстранят нередностите, след което изграждането на сградата ще продължи.

Башур обясни защо са поискали среща с премиера и смята, че намесата му в казуса е адекватен, защото сагата „Апартаментгейт” разтресе политици по високите етажи на властта.

 

„Призовахме премиера да се срещне с нас, за да му обясним ясната ни и точна позиция. Смятаме, че Петя Аврамова го подвежда и не му казва цялата истина, защото Йорданка Фандъкова и главният архитект на София Здравко Здравков повтарят позицията ни, която от година и половина защитаваме. Искаме среща, за да постигнем реален завършек на този проблем”, добави още Башур и добави, че те настояват да бъде изпълнен законът в неговата цялост, а именно да обявят строителството за незаконно и построеното да бъде съборено, както и проектът да бъде преправен съгласно новият подробен устройствен план на района.

 

Пред БГНЕС той обяви, че другата седмица ще потърсят официалната позиция на парламента и ресорните комисии за приложимостта на прилаганите от ДНСК трактовки на законите. На пресконференция началникът й Иван Несторов заяви, че с всяка промяна се увеличава срока на действие на разрешителното за строеж с 3 години, което беше отхвърлено от главния архитект на София Здравко Здравков.

„Ще обжалваме всички заповеди по казуса „Златен Век“, издадени след 19.11.2017 г., когато по всеобщото мнение изтича разрешението за строеж. За целта ще подадем нов сигнал до прокуратурата, за да може да се установи дали тези заповеди, издадени за изтекло разрешение за строеж, са нищожни или не. Подготвяме и втора жалба – срещу фирмата на г-жа Мирянова, която в качеството си на строителен надзор на обекта е пропуснала да отбележи, че разрешението за строеж е изтекло и по този начин е нарушила задълженията си по чл. 168 от ЗУТ”, обясни той и добави, че обмислят да сигнализират Европейската комисия за нерегламентираната държавна помощ спрямо „Артекс” , тъй като чрез неизпълняване на закона се осигурява неправомерно 100 млн. лв. печалба на частната компания.

 

Башур каза още, че от правната комисия в парламента ще искат да се произнесе дали поправките от 2017 г. в Закона за устройство на територията имат ретроактивно действие, тъй като от „Артекс” твърдят, че те ги обхващат и тях. Той добави също така, че са провели и среща с омбудсмана Мая Манолова, която е поела ангажимент да заведе дело към ВАС с искане той да излезе с тълкувателно становище относно приложението на член 154 от ЗУТ и дали той удължава действието на разрешителното за строеж.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5050 |06.04.2019 Мариан Башур: Строителството на небостъргача продължава след месец . 1| 4137 |03.04.2019 Граждани поискаха Мая Манолова да разнищи небостъргача ”Златен век” . 1| 3782 |03.04.2019 Протестите срещу небостъргача ”Златен век” продължават . 2| 4049 |02.04.2019 Протестиращи: ДНСК отказва да признае, че разрешителното на небостъргача ”Златен век” е изтекло

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads