Реклама / Ads
57| 11999 |07.08.2020 НОВИНИ

Протестите ден 30: Бунт срещу диктатурата на Борисов! /видео и снимки/

.
След като тази нощ бяха премахнати палатките от трите блокирани кръстовища в София в 30-тия ден от антиправителствените протести са под надслов ”Бунт срещу диктатурата на Борисов!”. Протестиращи се събират и в областните градове на страната.
 

23:00

Протестиращи изградиха нови палаткови лагери и блокираха трите ключови кръстовища на София - Орлов мост, при Ректората и пред Министерския съвет. На трите кръстовища са поставени пейки, кашпи, шатри и палатки, които блокират движението. Разпънати са и трансперанти с призиви за оставка на управляващите.
.

.

.

.

 

22:35

Автомобилите и хората от шествието по АМ "Тракия" все още са сперни от полицията. След като са проверени и пуснати е дошъл униформен, който е разпоредил всички да бъдат проеверени повторно. На мястото са се смениел вече три екипа с  патрулни коли, научи Фрог. В момента там са и представители на криминална полиция.

Около 15 души са блокирани от полицията вече повече от час малко след входа на Пловдив. Проверени са им личните документи и за алкохол. В момента няма яснота защо все още не ги освобождават.

 

22:33

Пред министерски съвет играят "Хитър Петър"


.

21:35

Полицията опита да премахне палатките на майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" пред Министерски съвет. Протестиращите ги защитиха и униформените се отдръпнаха.  Вижте още ТУК.

 

21:30

Започна изграждането на нов палатков лагер на Орлов мост. За минути на кръстовището бяха подредени три реда палатки. Хората очакват нова "атака" от полицията в малките часове на нощта.


.

 

 

21:20

Протестното шествие по магистрала "Тракия" достигна Пловдив. 7 автомобила преминаха разстоянието между София и Пловдив, движейки се с 50 км/ч като създадоха огромно задръстване по трасето.

"Показахме им, че можем да блокираме много повече от 3 кръстовища с палатки. Можем да блокираме всички пътища на страната като се движим с разрешена скорост по тях", каза пред Фрог един от участниците в шествието.

Групата е спряна и проверена от полицията единствено за алкохол и лични документи.

 

 

21:00

Традиционно малко след 21 часа в триъгълникът на властта прозвуча химнът на България, след което хората се отправиха към Орлов мост.

 

 

20:10

"Група ентусиасти карат с 30 км/ч по магистрала Тракия.

Има много хора готови да блокират пътища.

Ще изградим отново палатковите си лагери", заяви от трибуната адв. Николай Хаджигенов.

"Не могат да арестуват всички нас, не могат да набият всички нас", каза още той.

 

 

Малко след 18:30 недоволстващите започнаха да пресичат пешеходната пътека пред БНБ.  

На място дойде регулировчик, който започна да регулира движението в района. Полицаите задържаха един от протестиращите. Той е носил бухалка в себе си. Това доведе до напрежение между протестиращи и полицаи, предаде БНТ.


Снимка: БГНЕС.

Полицията в Пловдив също премахна палатковия лагер на протестиращите. Няма задържани след акцията тази сутрин, но ще бъдат глобени 36 души, отговорни за блокирането на движението.

И тази вечер протестиращи се събраха пред сградата на Община Пловдив. Предвидено е шествие под надслов "Не на диктатурата", което трябва да стигне до сградата на Областната дирекция на полицията.

 

Протестиращите ще поискат отговор от МВР защо и с какво техните искания пречат на обществото, за да се стигне до премахването на палатките.

Започна петиция за събиране на средства за глобите на 36-те души от тази сутрин.

 

18:00

За втори път днес бе даден брифинг в СДВР

Главен инспектор  Красимира Стоидинова обяви, че извънредно са повикани медиите, за да се  призоват протестиращите да спазват обществения ред и да се въздържат от агресия и провокации. Причината за изявлението на полицията са призиви в социалните мрежи, в които се призовава за противообществени прояви срещу сгради и органите на реда. Апелът към всички протестиращи е да се запази обществения ред.

 

Главният инспектор посочи, че няма да се допускат повече блокади на движението, но не посочи какви мерки ще вземе СДВР, за да не се стигне до нови спирания на движението. Ще се направи всичко възможно, за да не се допуснат повече блокади, казаха още от СДВР.

 

Специализираната полицейска операция от тази сутрин протече спокойно. Бяха задържани 12 лица. 8 от тях за неизпълнение на полицейско разпореждане, а четирима, сред които и чужденец - за неносене на лични карти. Положението в столицата към момента с спокойно. Това стана ясно по време на брифинг на СДВР.

 

Вижте снимки от протестите.


.

.

.

.

.

.


.

Снимки Фрог Нюз:


.

.

.

.


Снимки: БГНЕС

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 11267 |06.08.2020 /на живо/ Ден 29: Бунтът на народа продължава /видео и снимки/ . 23| 5241 |05.08.2020 Иван Костов: Протестите могат да постигнат исканията си, но трябва да се опазят от влияние на олигарси . 5| 6438 |04.08.2020 ”Не и този път”: Песента, вдъхновена от протестите . 24| 6629 |03.08.2020 АПИ: Категорично са забранени протестите на републикански пътища

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads