Реклама / Ads
2| 4948 |07.06.2018 НОВИНИ

Протестиращи връчват копие на депутатите от дело във ВАС срещу "Белене"/обновена/

.
Източник: bnr
Пред парламента днес отново се организира протест против възобновяването на проекта. Демонстрацията се организира от Демократична България, която събра противниците на рестарта и в предишните дни. Според лидера Атанас Атанасов той е икономически неизгоден, сеизмично и екологично опасен.
 

Протестиращите се събраха пред сградата на парламента, за да връчат копие от образувано дело във Върховния административен съд (ВАС) срещу проекта "Белене". Жалбата е заведена веднага след като стана ясно, че е възможно неговото възобновяване.

 

„Това Народно събрание е превърнато в дом на българо-съветската дружба, защото няма нито една парламентарна група, която смее да каже „Не“ на Путин. Няма такава в днешното Народно събрание“, заявиха протестиращи, цитирани от националното радио.

 

„ГЕРБ и БСП се обединиха да изпълняват "тройния шлем" на Първанов. „Белене“ е само началото, следващата стъпка е „Южен поток“, и ни праща далече в периферията. Там, където са приятелите на Москва, не могат да участват във важните решения в Европейския съюз“, смятат други.

 

„Парламентът днес гласува за повишаване на нашите данъци, за нашите сметки за ток за десетки години напред – нашите внуци и правнуци да живеят в опасността от радиоактивен боклук за хиляди години напред“, коментираха още от събралите се пред НС протестиращи.

 

Същевремeнно хора, които са съгласни с това АЕЦ „Белене” да стане факт се очаква отново да се съберат на контрапротест, организиран от АБВ.

 

Днес размразяване на проекта АЕЦ „Белене” ще се обсъжда в пленарната зала на парламента, след като вчера получи одобрението на комисията по енергетиката.

 

Шест години след налагането на мораториума за изграждането на АЕЦ „Белене” депутатите от енергийната комисия в Народното събрание направиха крачка към поредния рестарт на проекта. Те подкрепиха предложението на ГЕРБ, според което кабинетът има срок до 31 октомври да търси инвеститор за централата и да преговаря с него. Според приетите текстове реализацията на проекта трябва да бъде на пазарен принцип и без държавни гаранции. В същото време опозицията в лицето на БСП поиска мораториумът да падне веднага.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4469 |20.05.2018 Укротиха протестиращите розопроизводители - ще им купят продукцията . 3| 4360 |20.05.2018 Протестиращите розопроизводители идват в София да преговарят с управляващите . 0| 4856 |14.05.2018 Кметът на Панагюрище става медиатор между протестиращи и шефове на ”Асарел Медет” . 2| 4283 |26.04.2018 Мъгла между Атина и Скопие за името на Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads