Реклама / Ads
7| 5418 |21.02.2008 НОВИНИ

Протестният митинг на опозицията започна с ентусиазъм и завърши с шопинг

.
Около 10 000 души от цялата страна се събраха днес след обяд пред Народното събрание на протестен митинг срещу правителството на тройната коалиция, докато в НС течеше дебат по внесения от опозицията вот на недоверие.
 

Около парламента се наблюдаваше безпрецедентно присъствие на органите на реда, кордони и метални заграждения. В близост са паркирани джипове и автобуси със специализирани полицейски части.

img_1440.jpg

На импровизираната сцена, сглобена пред входа на БАН, се бяха наредили председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, на "Атака" Волен Сидеров, на СДС Пламен Юруков, на ВМРО Красимир Каракачанов, на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев, депутатът от ДСБ Константин Димитров, народни представители от всички опозиционни партии и групи, подкрепили вота на недоверие към кабинета. Площадът се огласяше от потриотични песни и стари шлагери от ранните години на СДС.

На първия опозиционен митинг срещу настоящото правителство се появи и столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той благодари на дошлите на протеста.  "Очаквахме парламентът да каже нещо, свързано с промените в държавата. Единствено разбрахме, че са ни наредили кабинета. Благодаря на премиера, че ни е слушал толкова много, че да ни разпредели по ресори", каза Борисов. Той заяви, че ще бъде кратък, тъй като му броели минутите от работното време. "Нямаме амбиции - вие ще определите следващия кабинет и следващите управляващи", обърна се той към събралите се хора. След което им пожела да са живи и здрави, да спазват реда и закона, и да продължават напред.
"Народът е узрял, за да удари шамар на мафиотите", заяви пък лидерът на „Атака" Волен Сидеров. Според него, ако някой е имал илюзии, че в този кабинет има отговорни хора, тези илюзии днес са рухнали. „Играят си на шегички с вота на недоверие и ще си платят скъпо за това. Ако трябва, ще бъдем тук и утре, и на трети март, докато падне корумпираната мафиотска власт", обяви Сидеров. Той заплаши със съд Ахмед Доган, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.

Преди да дойдат на площада пред Народното събрание протестиращите се събраха до пилоните на НДК, като мното от тях пристигнаха с автобуси от провинцията. Преобладаваха привържениците на ГЕРБ и „Атака". По-късно към тях се присъединиха членове и симпатизанти на ВМРО и СДС. Шествието на протестиращите тръгна в 13 ч. към парламента по столичния булевард "Витоша" със скандирания „Оставка", „Мафия" и др. Най-отпред вървяха Волен Сидеров, Пламен Юруков и Яне Янев, които носеха огромен транспарант с надпис "Обединена опозиция за предсрочни избори". Зад тях се вееха национални знамена, партийни флагове, плакати и лозунги.
Около 1200 - 1300 души се събраха първоначално пред НДК. По пътя към Народното събрание нараснаха на 4000-5000. На площада пред парламента към опозиционния митинг се присъединиха и част от протестиращите млекопроизводители, които проведоха своето мероприятие два часа по-рано пред храм-паметника „Св. Александър Невски".

img_1271.jpg

Първият протестен митинг на опозицията приключи около 16 ч. с изказване на формалния лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов. Част от пристигналите за събитието се изнизаха поединично или на групи от площада и се отправиха на шопинг по магазините и бутиците на околните улици.

Част от автобусите, с които пристигнаха хора от провинцията за митинга дойдоха  край храма "Св. Александър Невски", за да вземат пасажерите си и да ги закарат по родните им места. Frognews.bg

img_1401.jpg img_1736.jpg img_1532.jpg img_1556.jpg img_1797.jpg img_1689.jpg img_1675.jpg img_1305.jpg  снимки Вяра Йовева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5155 |20.02.2008 Променят движението в София заради митинга на опозицията . 8| 4568 |20.02.2008 М. Манолова: Не спонтанно протестиращи, а послушковци ще митингуват . 4| 4805 |19.02.2008 Пазят депутатите от митингуващи, докато обсъждат вота на недоверие . 6| 5525 |15.02.2008 Б. Борисов иска общонационален опозиционен митинг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads