Реклама / Ads
0| 5718 |03.08.2016 НОВИНИ

Процедурни капани могат да забавят ”увото” на ген. Радев

.
Ген. Румен Радев /вдясно” има да сдава преди оставката...
Освобождаването на шефа на ВВС ген. Румен Радев може да бъде отложено във времето с процедурни хватки. Според правилника за прилагане на закона за отбраната, след подаване на рапорта за напускане, министърът на отбраната трябва за 2 седмици да издаде заповед за освобождаването му от военна служба, смятат експерти.
 
Като заемащ висш военен пост обаче Радев е назначен с президентски указ и с такъв трябва да бъде освободен, добавят те. Това е записано в конституцията, според която държавният глава назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерския съвет.

В този случай няма срок, в който правителството може да предложи на президента да освободи Радев. На практика предложението се внася от военния министър и на заседание на правителството се взима решение, с което се прави предложение до президента.

 Радев, който беше номиниран от БСП за кандидат-президент, има намерение да отговори на изявленията на премиера Бойко Борисов, който в понеделник заяви, че съжалява, че му е повярвал и че България днес разполага с най-много военни самолети. В съобщение, публикувано в профила му във фейсбук, Радев казва, че ще отговори след освобождаването му от служба, което ще стане с указ на президента. "Дотогава, моля да имате предвид, че съм действащ генерал от Българската армия и мога да давам отговори, интервюта и изявления с изричното разрешение на началника на отбраната", обяснява Радев.

Не е изключено процедурата наистина да бъде забавена заради изписване на имущество, за което той е бил отговорен. Това означава, че може да бъдат открити липси и непредадени от генераланеща. При това положение той няма да бъде освободен, докато не сдаде повереното му имущество, коментираха експерти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5252 |16.07.2016 Абуаси: Турците могат да потърсят убежище у нас като бежанци . 4| 4480 |07.06.2016 69% българи не могат да спестяват, теглят заеми за здравеопазване и образование . 0| 4209 |02.05.2016 Българите в чужбина могат до час да получат свидетелство за съдимост . 0| 4682 |08.04.2016 А. Тренчев: 40 млрд. лв. могат да влязат в хазната от офшорките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads