Реклама / Ads
31| 5959 |03.08.2020 НОВИНИ

Проучване: Близо половината българи свързват ”мафия” и ”мутри” с ДПС и ГЕРБ

.
26 дни България се тресе от антиправителствени протести. Исканията са за оставката на кабинета “Борисов 3” и тази на главния прокурор Иван Гешев. Какво би се случило обаче, ако предсрочни избори имаше тази неделя?
 

Проучване на “Алфа рисърч”, направено по поръчка на “Дневник” показва, че ни очаква шарен парламент. Впечатление обаче прави факта, че близо 50% от анкетираните свързват думите “мафия” и “мутри” с ДПС и ГЕРБ. Въпреки това обаче, резултатите сочат, че първа политическа сила при изборите отново би била партия ГЕРБ.

 

Разместване в парламентарните нагласи обаче има - в парламента биха влезли депутати от “Има такъв народ” на Слави Трифонов, “Демократична България”, а има и известен шанс бариерата от 4% да бъде прескочена и от проекта на Мая Манолова. “Обединени патриоти” пък са на ръба - с 4.1% подкрепа.

 

Извън НС се очертава да останат „Воля“, хипотетични партии на Цветан Цветанов и Васил Божков и „Възраждане“.

 

Повече от половината българи дават отрицателната оценка за работата на кабинета, а половината оценяват негативно и дейността на премиера Бойко Борисов (49,3%). Ясен фаворит за поста министър-председател липсва.

 

С високо неодобрение на действията и недоверие се отличава и главният прокурор Иван Гешев само след шест месеца на този пост. Най-много от анкетираните смятат дори, че негова оставка ще помогне повече за преодоляване на политическата криза, отколкото оставка на кабинета.

 

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган, както и Делян Пеевски са двете лица, които анкетираните най-често свързват с задкулисието. Те са на първо място в списъка на лицата, които трябва да бъдат разследвани. Резултатите от изследването показват, че именно те контролират действията на прокуратурата.

 

Проучването на “Алфа рисърч” е проведено в периода 23 - 30 юли 2020 г. сред извадка от 1017 души по метода "Лице в лице".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5295 |03.08.2020 Борисов продължава да раздава пари. Обеща още близо 57 милиона, този път на животновъдите . 1| 4711 |03.08.2020 Влак блъсна кола на охраняем прелез близо до Разград . 7| 5171 |31.07.2020 Болниците у нас са задлъжняли с близо 700 милиона лева . 1| 4471 |29.07.2020 Горят 300 декара близо до Симеоновград

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads