Реклама / Ads
0| 3374 |06.04.2017 НОВИНИ

Проучване: Сред мюсюлманите у нас не съществува радикализъм

.
Мюсюлмани
Сред мюсюлманите в България не съществуват радикални настроения. Това сочи проучване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“.
 

То съдържа поредица от сравнителни индикатори, което позволява да се откроят съществени тенденции в мюсюлманската общност на фона на драматичните събития в света и региона през изминалия период. За генерална съвкупност е приета тази на самоопределилите са като мюсюлмани при преброяването през 2011 г.

 

Отчетено е, че тогава 27.38% от населението не са декларирали своето вероизповедание. Проучването е проведено чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на изследваните лица през септември – октомври 2016 г. Анкетирани са 1200 пълнолетни граждани, които са заявили, че са мюсюлмани по произход. Максимално допустимата статистическата грешка е ±2.8%.

 

Отчетено е разпределението по следните подгрупи – турци (турци-сунити), българоезични мюсюлмани, мюсюлмани в гетата и алевити (турци-алевити). Изследването очертава следните основни тенденции в нагласите на мюсюлманите в България: Запазващ се нисък социален статус, който стимулира преминаване от сезонна към постоянна семейна емиграция.

 

Ясно изразена религиозна идентичност, с тенденция за по-голямо придържане към правилата – пост по време на Рамазан, въздържане от алкохол и свинско месо и пр. Висока религиозност сред най-бедните в гетата, достигаща практически до 100%. Ръст на религиозността сред най-младите.

 

Въпреки придържането към Исляма, ясно изразено преимущество на общочовешките (нерелигиозни) критерии за добро и зло. Запазване на добри междуличностни отношения с християните, но засилващо се междуобщностно обособяване - особено по отношение изучаването на религия в училище. Ясно изразени нагласи в полза на светското устройство на държавата, но и известно отчуждаване от политиката и държавните институции, характерно за всички български граждани през този период. Висока степен на неодобрение към терористични организации и още по-голямо неприемане на тероризма в сравнение с 2011 г.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3640 |06.04.2017 Председателството ни на ЕС - сред най-скъпите . 1| 3635 |27.03.2017 БГ футболът сред най-грубите в Европа . 1| 3828 |26.03.2017 Бившият консул в Одрин: БГ-мюсюлманите - заложници в битката на две формации . 9| 10235 |26.03.2017 Доган сред гардове: гласуване и мълчание – ще ни освобождава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads