Реклама / Ads
20| 5279 |10.07.2012 НОВИНИ

Провал! Без нови, по-високи заплати за медиците

.
Няма да има по-високи заплати за медиците. Това стана ясно след като се провали сключването на колективния трудов договор за работещите в здравния сектор. Документите бяха подготвени в папки за всяка от страните, а договорът трябваше да бъде подписан в Министерство на здравеопазването.
 
Журналистите бяха готови, камерите бяха включени, но когато дойдоха представителите на синдикатите, работодателите и здравния министър, изненадващо стана ясно, че работата се е разсъхнала.

Има тема, по която работодатели и синдикати не са постигнали договореност. Това установихме в последния момент, съобщи с тъжен глас министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Иван Кокалов от синдикатите обясни, че работодателите в последния момент са внесли нов текст и заяви: Ние не можем да се произнесем по него веднага, трябва ни време. Той изтъкна, че синдикатите нямали никаква вина за отлагането.

По-късно от КТ „Подкрепа” уточниха, че едва тази сутрин в 8.15 ч., работодателите са направили предложение за нов текст към вече постигнатите договорености на последното заседание на Отраслоияв съвет на 4 юли.
В предложения нов текст е било визирано, че увеличаването на началните основни трудови възнаграждения по категории „Персонал" се обвързва с „гарантиране на финансовата стабилност на болниците - търговски дружества".

От страна на работодателите д-р Димитър Димитров на свой ред обясни, че работодателите ще подпишат само при положение, че се гарантира именно финансовата стабилност на лечебните заведения-търговски дружества. Именно това е добавеният в последния момент текст.

Иначе работодателите били съгласни с всичко останало около договора, включително да се увеличат началните заплати за лекарите специалисти и неспециалисти 10-12 на сто, а на медицинските сестри с 20%.

Освен това е приета договореност от 2013 година да има ново 10-процентно увеличение на възнагражденията. Димитров обаче беше категоричен: Слагаме подписите си при гарантиране на финансовата стабилност.

Кокалов контрира, че не е работа на синдикатите да гарантират финансова стабилност и поради тази причина не могат да подпишат договора. Според него добавеният текст не означава нищо.

Десислава Атанасова, която стоеше между двамата, и спокойно ги изслушваше, най-накрая обяви: Спорът е между работодатели и синдикати. Министерство на здравеопазването е приело увеличението на заплатите. Притеснението на работодателите е за финансовата стабилност.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 60| 6293 |15.06.2012 Бойко Борисов: Парите за по-високи доходи все трябва да дойдат отнякъде . 84| 5805 |19.05.2012 Станишев установи, че Борисов задавал посоката на БСП-конгреса . 54| 8147 |05.03.2012 Експерти в МС получават два-три пъти по-високи заплати от премиера . 57| 8684 |28.02.2012 Турците пият 3 пъти по-евтини хапчета, при 3 пъти по-високи доходи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads