Реклама / Ads
3| 4053 |23.12.2014 НОВИНИ

Провали се подписването на Националния рамков договор

.
Румяна Тодорова
Националният рамков договор няма да бъде подписан. Това обяви председателят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Румяна Тодорова след извънредно заседание на Надзорния съвет на касата, на което обсъдиха исканията на Българския лекарски съюз (БЛС).
 

Тази събота на извънреден събор БЛС взе решение, че ще подпише Националния рамков договор за 2015 г. само при условие, че исканията му бъдат изпълнени. Лекарите настояват НЗОК да плаща повече за лечение на диабет и инфекциозни болести, за първичните прегледи и профилактичните прегледи.

 

По закон Националният рамков договор трябва да бъде подписан най-късно на 29 декември.

 

Шефката на НЗОК обяви обаче, че Надзорният съвет се е разделил на 4 на 3 гласа „против" подписването на рамковия договор. Тя уточни, че трите гласа са от квотата на държавата.

 

По отношение на Договора за обем и цени всички били единодушни - не одобряват предложенията на БЛС за вдигане на цените. Тодорова припомни, че на 17 декември имаше среща между Надзорния съвет на НЗОК и УС на БЛС, където бяха коментирани предложенията на лекарите за увеличаване на цените на някои дейности.

 

„До едно време се стигна до компромисен вариант - касата направи някои отстъпки, БЛС също - нещата бяха уж почти договорени", коментира Тодорова. Вчера обаче НЗОК е получила „ултимативно" писмо, в което се казва, че на събора си БЛС е решил да подпише текстовата част така, както е договорена. С договора за обем и цени обаче БЛС ще се съгласят, само ако се приемат исканите от тях цени.

 

„Това означава много хиляди направления по-малко, ако се приемат цените на БЛС, в сравнение с това, което касата е платила през 2014 г.", коментира Тодорова и подчерта, че тази година са изплатили всичко, пише нюз. бг.

 

Тя обясни отказа на касата да се съгласи с исканията на БЛС и по друга причина. „Ако се стъпи на обемите от тази година, касата влиза в един сериозен дефицит с около 12 млн. лв. за извънболничната помощ", обясни шефката на касата. С компромисния вариант тази разлика, по думите й, би се стопила от порядъка на около 3 млн. лв., което било поносимо.

 

„За нас най-големият аргумент е, че се намаляват обемите, защото ние трябва да влезем в рамките на парите, които е гласувало Народното събрание", заяви Тодорова. НЗОК е на мнение, че няма как да се приеме увеличаване на цените за сметка на обемите, тъй като това ощетява пациентите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3998 |20.12.2014 БЛС подписва Националния рамков договор за догодина, но с условия . 0| 4246 |20.12.2014 БЛС решава дали да подпише Националния рамков договор за догодина . 3| 4091 |16.12.2014 Шефката на Националния център по обществено здраве хвърли оставка . 21| 4078 |02.12.2014 Овчаров: Правителството на Борисов провали 4 важни стратегически проекти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads