Реклама / Ads
5| 5205 |01.02.2011 НОВИНИ

ЕП ни проверява заради нарушения по НАТУРА 2000

.
ЕП изпраща мисия в България за установяване на многобройните нарушения в опазването на околната среда и НАТУРА 2000, съобщиха от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.
 

Нито една от препоръките на комисията по петиции или на ЕК в тези области не се взема предвид от българските власти
, предупреди Илияна Йотова. Основен акцент в разглежданите петиции по време на днешното заседание е паднало върху инициираната от над 13 600 български граждани, свързана с изграждането на спортно-туристически център в района на връх Перелик, област Смолян.

Пред Комисията е бил представен отговорът на петицията от страна на ЕК, според която, съгласно материалите предоставени от българските власти, няма доказателства за нарушения на нормите и директивите на ЕС за опазване на околната среда. Представител на вносителите на петицията е представил пред членовете на Комисията и представителите на ЕК снимков материал от района на връх Перелик, доказващ че на място има ново-изградена постройка и са поставени билбордове с предупреждение, че туристите се наблюдават от камери.

Всички членове на Комисията по петиции на ЕП са били единодушни, че България има сериозен проблем с прилагането на директивите на ЕС за опазване на околната среда и прилагането на програмата НАТУРА 2000. Предвид многобройните жалби от български граждани, Комисията по петиции с единодушие е приела да се предприеме мисия в България за установяване на фактите по сигнализираните нарушения.От своя страна представителят на ЕК заяви, че поиска допълнителна информация и проверка от страна на българските власти по представените факти.

И четирите петиции от България, обсъдени днес, остават отворени за допълнително разглеждане от страна на Комисията по петиции, като копие от тази на инициативния комитет от жители на община Челопеч срещу разрешителното за увеличаване на добива на злато с помощта на цианидна технология за обработка беше изпратено за допълнително мнение от Комисията по околна среда на ЕП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5693 |01.02.2011 От прокуратурата проверяват АМ „Люлин” . 38| 5377 |01.02.2011 Щабът на Трактора крие дама заради репресии . 0| 4955 |31.01.2011 При тъмните и диетични хлябове няма сериозни нарушения . 3| 5791 |31.01.2011 КАТ проверява за винетки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads