Реклама / Ads
1| 3599 |07.09.2016 НОВИНИ

Проверяват детските градини и училищата на всеки пет години

.
На всеки пет години детските градини и училищата ще бъдат инспектирани за качеството на предоставяното образование. Това предвижда проектът на държавния образователен стандарт за инспектирането, който е публикуван за обществено обсъждане в рубриката ”Проекти на документи”, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.
 

Преди края на всяка година в детските градини и училища ще има и самооценяване, предвижда проектът на наредба за управление на качеството. В този процес ще участват ученици, учители, директор, други педагогически специалисти, както и родителите.

 

Инспектирането ще се извършва от Национален инспекторат по образованието, чието създаване е предвидено в Закона за предучилищно и училищно образование. Целта е да се постигне цялостна оценка на качеството на предоставяното образование от всяка детска градина и училище.

 

Инспекторите ще анализират дали ефективно се разпределят, използват и управляват ресурсите за повишаване на качеството в институцията. Ще се инспектира и образователният процес - обучение, възпитание и социализация. При всяка инспекция ще се анализира качеството на предоставянето образование, като се отчита влиянието на демографската среда, на социално-икономическата и на културната среда.

 

Инспекторатът ще отчита силните страни в работата на съответната градина или училище, както и ще дава конкретни препоръки, когато е необходимо подобряване на качеството. Ще се прави анализ на риска за влошаване на качеството, който включва и анкетни проучвания с родители и ученици. Целта е при установени нарушения или недобро ниво на преподаване и усвояване, при риск от отпадане на ученици, при потенциални заплахи за децата в риск, да се вземат мерки. Оценките ще включват и взаимодействието с други институции, с държавни и местни структури.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4142 |02.09.2016 Все пак ще проверяват хора за връзки с ДС без тяхното съгласие . 0| 4012 |02.09.2016 Проверяват кандидатите за районни кметове за агентурно минало . 0| 4062 |01.09.2016 Проверяват след жребий обществени поръчки . 0| 4581 |31.07.2016 НАП погва басейните, инспектори проверяват скейтове, ролери и тротинетки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads