Реклама / Ads

0| 4387 |08.04.2010

Проверяват Дома за деца с увреждания в село Крушари

.
Повод за проверката е списък изготвен от Българския хелзинкски комитет на домове с висока смъртност сред децата, съобщи обвинителят от Добрич Георги Коларов. Заповедта е издадена на 2 март т.г. от главния прокурор.

До края на месеца се очаква заключението от сформираната работна група от представители на Отдела за закрила на детето, Българският хелзинкски комитет, местната общинска власт, РИОКОЗ и Областния психодиспансер в Добрич.
27 деца са загинали през последните три години в дома в Крушари, като основни причини според медиите са лошите условия и недостатъчните грижи на персонала. Жителите на селото изразяват своето възмущение от публикациите, а от своя страна ръководството на дома свика пресконференция, за да запознае обществото с условията, при които се отглеждат непълнолетните.

Според директорa на дома Юлия Върбанова 27-те смъртни случая са на лежащо болни. 9 от тях били деца, а останалите 18 са пълнолетни лица. „Има човек, който е починал след 23-годишен престой при нас", уточни тя.
Обитателите на дома наброяват 100 като освен с пареза те имат и много други диагнози. За децата се грижат 70 души персонал, от които 26 са специалисти - социални работници, психолози, възпитатели и др. Санитарите в дома са 28, обясниха още от социалното заведение.

„Грижата на тези хора осигурява възможно най-доброто съществуване на много от тях, които са в голямата си част неподвижни. За тях най-много може да се направи преместване в леглото, баня и смяна на бельото", обясниха от персонала, като не скриха, че са изключително обидени и афектирани от публикациите в медиите.

Агенцията за закрила на детето е издала препоръки на дома и през 2009г. от 108 лица заживяват 100 лица с цел да се увеличи жизненото пространство. „Базата на заведението е добра - създадени са два нови кабинета, зали за масаж и за рехабилитация, обзаведена е игрална зала. 51% от децата са интегрирани в момента - две посещават училище в 8-ми клас и са с добър успех, две са в детски градини, 22 ходят в Дневния център в Крушари, а други 26 посещават Помощно училище "Д-р Петър Берон" в Добрич", обясни директорката Върбанова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Лечков към прокурорите: 7 г. ме проверявате, открийте нещо 7| 4719 |08.04.2010 . Проверяват версия дали загиналите полицаи са пили 15| 4645 |07.04.2010 . Проверяват кой вдига телефоните в Министерство на земеделието 13| 5049 |01.04.2010 . Проверяват 4 полицаи за контакти с "Октоподите" 1| 4214 |22.02.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ