Реклама / Ads
0| 5032 |24.06.2009 НОВИНИ

Проверяват разходите на партиите

.
Валери Димитров
Сметната палата ще направи специален одит на разходите на партиите, но резултатите ще са ясни едва догодина.
 
Планираната от Сметната палата проверка ще бъде на декларираните приходи и реално извършените разходи на партии, коалиции и инициативни комитети, каза днес пред медиите председателят на палатата Валери Димитров. Такъв специфичен одит се прави за първи път у нас.

Досега средствата на партиите са контролирани чрез годишните проверки и отчети. Резултатите от този одит ще бъдат ясни до края на тази година или в началото на следващата ( за разлика от обикновените проверки, при които резултатите са готови след 1,5 г.)

Одитът включва преглед на всички справки и копия от дукументи в центарлните управления на партиите.Ще бъдат проверявани и извлечения от банковите сметки на партиите като по този начин ще се преодолее бариерата на банковата тайна. Председателят на Сметната палата припомни, че е забранено безвъзмездното предоставяне на помощ за партиите от юридически лица, както и безвъзмездното плащане на рекламни клипове, поставянето на билбордове, организиране на концерти и наемане на офиси. Анонимните дарения също са забранени. За физическите лица е разрешено дарение до 10 000 лева.

Сметната палата не може да налага санкции, a само ще предостави отчетите от проверката публично. До един месец след изборния ден партиите трябва да предоставят в Сметната палата отчет за събраните средства. Съответно, крайните срокове са: до 7 юли 2009 г. за изборите за Европейски парламент и до 5 август 2009 г. за изборите за Народно събрание. Санкция за неподаден отчет, обаче няма - тя може да бъде само морална и публична.

Експертите на Сметната палата ще направят и сътоветните проверки на фирми, общини и други организации, за да се свери коректността на информацията, подадена от партиите. Ще се проверяват всички разходи, които имат отношение към изборите, а не само за тези разходи по време на предизборната кампания, посочи в заключние председателят на Сметната палата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6390 |19.06.2009 Проверяват зам.-министър за конфликт на интереси . 1| 5541 |15.06.2009 Партиите си втвърдявали електората . 14| 10422 |13.06.2009 Партиите извадиха тежките си артилерии за изборите . 9| 4932 |03.06.2009 Проверяват съдии, правели въртели на СДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads