Реклама / Ads
18| 5648 |21.10.2013 НОВИНИ

Проверяват скандални записи с кмета на Пловдив

.
Иван Тотев Източник: Булфото
Окръжната и Районната прокуратура Пловдив се самосезираха във връзка с днешни публикации, съдържащи и препратки към аудиозаписи от изказвания на кмета на Пловдив Иван Тотев.
 

Разпоредено е извършването на проверки, които се водят за установяване на наличието, респективно - на липсата на достатъчно данни, за извършени престъпления по служба, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата пред бТВ.

Записът на партийно събрание на ГЕРБ в Пловдив, водено от кмета на града и местен лидер на партията, е изпратен от неизвестен източник до Дарик тази сутрин.

В него Тотев обяснява как Общинският съвет на Пловдив взима нарочно незаконосъобразни решения. Те се гласували умишлено, за да се връщат от областния управител Венцислав Каймаканов. Целта е вината за нереализираните в града проекти да пада върху него, а не върху общинската администрация. На записите от събранието се чува още как кметът Иван Тотев обяснява, че се подготвя за гласуване “брутално незаконно решение”.

По думите на градоначалника, Каймаканов е доста компрометиран, особено след системните протести пред кабинета му през лятото при встъпването му в длъжност. “Знаете ние много добре го изиграхме и никой не разбра”, казва Тотев пред съпартийците си.

От записите става ясно още, че ГЕРБ започва на национално ниво подготовка за извънредни избори, а “с благословията на централното ръководство” в Пловдив вече текат преговори с всички десни лидери, като основно се залага на твърдия електорат, който имат бившият кмет Спас Гърневски и кръгът около сегашния председател на общинския съвет Илко Николов.

В потвърждение на това е проведеният миналата седмица концерт “Не на реставрацията на комунизма. Не на олигархичното управление” на централния площад в града. На рекламните плакати и афишите, като инициатори на събитието бяха обявени ГЕРБ, СДС, ДСБ, Движение България на гражданите, Обединените земеделци, гражданско сдружение „Разум” и Съюза на репресираните.

Представителите на реформаторския блок в Пловдив обаче обявиха открито, че се разграничава от организаторите. Те заявиха официално пред журналисти, че не подкрепят замесването на имената им в организацията на концерта и са против това ГЕРБ да ги присъединят към себе си, за да ги използват.

Междувременно през почивните дни зам.-председателят на Общинския съвет от ГЕРБ генерал Димитър Цветков напусна партията и застана до Николай Бареков. Генералът, който бе председател на предизборния щаб на ГЕРБ, не пожела да обясни мотивите за напускането си. Цветков ще изпрати писмо до Изпълнителната комисия на ГЕРБ, която да прекрати членството му, но не смята да напуска мястото си в местния парламент.

„Не ме занимавайте с такива несериозни неща. Не можем да коментираме нещо, което никой не знае какво е.” Така кметът Иван Тотев отговори на въпрос на Дарик, дали ще си подаде оставката, заради скандалния запис, на който той обяснява, че Общинският съвет на Пловдив взима нарочно подготвени незаконосъобразни решения.

Според кмета и местен лидер на ГЕРБ, трябва да се види кой или коя носи отговорност за записа, а не какво има на него. „Няма да коментирам неща, които са незаконни, неморални и несъществуващи, защото ги няма в правния мир”, категоричен бе Иван Тотев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 10119 |04.10.2013 От Англия ни пращат записите от Цецомобила . 2| 5109 |19.08.2013 Проверяват заведенията за взривоопасни уреди . 29| 5534 |26.05.2013 Проверяват Цветанов и за лекарите от Горна Оряховица . 46| 6221 |29.04.2013 М. Манолова: В скандалните записи прозират поне 5 престъпления

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads