Реклама / Ads
25| 5321 |24.12.2013 НОВИНИ

Проверяват зрелищните акции на Цветан Цветанов

.
Цветан Цветанов
Вътрешният министър Цветлин Йовчев е разпоредил проверка на всички операции по задържане на хора, при които са използвани специализирани полицейски сили, оръжие, палки и други помощни средства. В обсега на проверката попадат зрелищни арести от януари 2009 г. до декември т.г., за които има данни и сигнали, че са свързани с нарушения на правата на човека.
 

 

Това на практика означава, че Йовчев ще проверява почти всички акции с цветисти имена, извършени през мандата на предшественика му в МВР Цветан Цветанов, пише Труд. За някои от тях - "Недосегаемите", "Октопод", "Лихварите", "Лапачите", "Медузите", "Алчните", "Дедесарите" и други, се водят дела в Страсбург или в наши съдилища по закона за отговорността на държавата.

 

Проверката е възложена на инспектората към МВР и на специално създадена за целта комисия. Резултатът от нея ще бъде публично оповестен в средата на януари догодина, съобщи вчера Йовчев. Той изрази съмнение, че във всички тези случаи е имало нужда от задържане под стража и използване на сила. И даде за пример решението на съда в Страсбург, с което България бе осъдена да плати 44 хил. евро обезщетение заради превишаване на полицейските правомощия при акция "Медузите". Тя бе проведена на 31 март 2010 г. във Варна. Тогава група маскирани и тежковъоръжени спецполицаи нахлуха в дома на бившия шеф на общинския съвет в морската столица, сега депутат от БСП Борислав Гуцанов и го вързаха с белезници пред очите на двете му деца. По-късно Гуцанов бе оправдан.

 

По нареждане на Йовчев шефовете на националната и столичната полиция, както и на отряда за борба с тероризма са изпратили справки за времето, мястото и основанието за използването на сила при операциите и по чие предложение това е станало. В момента Инспекторатът към МВР обработва информацията. Междувременно ДАНС ще направи цялостна ревизия на дейността на бившата служба ГДБОП, ръководена от кумеца на Цветанов - Станимир Флоров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4921 |19.11.2013 Проверяват Бисеров 10 г. назад . 27| 6042 |14.11.2013 Проверяват за корупция и Десислава Атанасова . 23| 5726 |21.10.2013 Проверяват психичното здраве на Доган . 18| 5647 |21.10.2013 Проверяват скандални записи с кмета на Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads