Реклама / Ads
2| 6004 |31.05.2010 НОВИНИ

Проверка разкри над 100 неизправни детски автобуса

.
Децата често се возят в опасни рейсове
Над 100 училищни автобуса са нередовни – с нарушения и отклонения от изискванията, съобщи в понеделник министърът на транспорта Александър Цветков, след извършена проверка.
 
Действията са във връзка с кампанията "Сигурност за нашите деца" с проверки на всички училищни автобуси, които са над 1200 в страната. Направени са предписания до общините и училищата, където са констатирани нарушения и несъответствия. На 109 превозни средства са били съставени актове, като 10 автобуса, превозвали всекидневно деца, са спрени от движение.

Според транспортния министър най-тежките и смущаващи нарушения са техническите неизправности, свързани със спирачната и кормилната системи на бусовете.

“Автобусите, които превозват деца, са на различна възраст - има и в много добро състояние, но за съжаление има и изключително стари автобуси“, каза министърът. Той даде пример и за автобус, който не отговарял на това, за което е регистриран - за седем плюс едно места. В него реално е имало 18 седалки, които са били саморъчно поставени с по един винт на пода.

По думите му фирмите, които се занимават с тази дейност се избират от училищата или от общините, за да извършват услугата, а вероятно училищните ръководства не са напълно запознати на какви условия трябва да отговарят автобусите и съответно не е бил извършван контрол. Фирмите-превозвачи имат задължения да возят децата, а освен това отговарят и за техническото състояние на автобусите.

Подготвят се нови изисквания, които ще бъдат заложени в наредба 33, която определя специализирания превоз на пътници, каза Анастас Тодоров - заместник-изпълнителен директор на Автомобилна администрация. В нея ще бъде отделно разписано кой може да вози деца, с какво трябва да ги вози, на какви условия трябва да отговаря, колко годишни трябва да бъдат тези автобуси, както и какъв стаж да имат водачите, колко пъти годишно да бъде проверяван автобусът и др. “Ще повишим сигурността на децата“, коментира Тодоров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5173 |26.05.2010 Завършва проверката срещу "нуждещите се" съдии . 10| 5278 |21.05.2010 Сертов разкрил: Станишев опънал чадър над Трактора . 11| 5590 |19.05.2010 ДАНС прикривала опасни разкрития за горивото в АЕЦ - Козлодуй . 0| 5211 |11.05.2010 Борисов: Строих детски градини, докато мълчаха за кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads