Реклама / Ads
0| 3568 |31.10.2018 НОВИНИ

Проверките в ДАБЧ са започнали по информация от МВР

.
„Проверките в ДАБЧ започнаха с информация от МВР”. Това казаха от прокуратурата.
 

"Този случай не е резултат от въздействие на чужди служби или правителства. Случаят започна с информация от МВР и всички други градски легенди, които циркулират, изобщо не са верни. Такива афери се случват в много страни в ЕС, включително и в Германия“, обясниха от прокуратурата.

 

Освен вече известните обвиняеми -  председателя на Агенцията и главния ѝ секретар - обвинения са повдигнати на още двама души - сръбски гражданин, посредничил за набиране на такива граждани, и жена от Кюстендил, за която прокуратурата няма да иска постоянно задържане заради здравословни проблеми. Въпрос на време е искането за постоянни мерки да бъде внесено в Специализирания наказателен съд. 

 

Цената, която е била плащана за издаване на такива удостоверения, според казаното от прокуратурата и антикорупционната комисия, е варирала между 5 000 и 8 000 евро. Тя е зависела от това дали трябва да се ускори издаването на документ за български произход , какъвто желаещият действително притежава или трябва да се изготви фалшив документ. Основно в първата категория влизали граждани от Украйна и Молдова, а за вторите фалшиви удостоверения - граждани от съседни на България страни. Установено е, че получаването на сумата се разпределяло по веригата от посредниците до ръководството на комисията. 

 

Според прокуратурата Харалампиев и Томов са получавали по около 1000 на всеки случай. Обвиненията към шефа на Агенцията за българите в чужбина са за подкуп от 5 000 евро и 5 случая, когато е получил по 350 евро, за да въздейства на свои подчинени, за да задвижат такива документи за българско гражданство. Главният секретар е обвинен, че два пъти повлиял на свой подчинен, за да вземе такова решение, от което получил суми от 800 и 1500 евро. Групата се ръководела от Петър Харалампиев и е започнала да действа почти веднага, след като той встъпва в Агенцията.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3925 |31.10.2018 Волен Сидеров: Ставащото с ДАБЧ е удар върху патриотичната коалиция . 6| 4633 |31.10.2018 Каракачанов призна: Аз предложих Петър Харалампиев да оглави ДАБЧ . 4| 4076 |30.10.2018 Марешки предрича бъдеща коалиция БСП-ДПС-ВМРО след скандала в ДАБЧ . 0| 3684 |30.10.2018 Заради арестите в ДАБЧ се готвят промени в Закона за българското гражданство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads