Реклама / Ads
26| 13145 |21.01.2019 НОВИНИ

”Провинциален политик” или първият ”честен” президент е Румен Радев?

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
„Провинциален политик“ или открояващ сред президентите с „честна линия на поведение“. Двете противостоящи оценки на поведението на Румен Радев в първите две години от президентския му мандат дадоха политолозите доц. Румяна Коларова и проф. Александър Маринов пред БНР.
 

Според Коларова, която беше част от администрацията на предишния президент Росен Плевнелиев, сегашният държавен глава е първият без ясни стратегически приоритети.

 

„Той е много активен и дори агресивен политик. Има ясна физиономия. Не бих казала, че има ярка персона, защото в неговите позиции малко виждаме личността му. За две години той се утвърди като един дълбоко провинциален и ситуационен политик. Това не приляга на президентската институция. Не сме видели ясна стратегическа визия, а всички въпроси той ги разглежда и интерпретира в контекста на маргинални вътрешнополитически дебати“, заяви Румяна Коларова.

 

Колегата ѝ Александър Маринов е на противоположно мнение.

„Радев се откроява сред всички български президенти и политици с много ясна, решителна и честна линия на поведение. Това се одобрява от мнозинството от българите. Той провежда линия да говори истината, което е отдавна забравена практика. Не усуква, не търси да бъде харесван от всички. Що се отнася до стратегическата визия, той загатва нейните очертания – съществена промяна в модела на управление на държавата. Повтаря за необходимостта от откритост, отчетност и отговорност. Това не са маргинални проблеми“, смята проф. Маринов.

 

Не съм чула интерпретация на политическа ситуация от Радев, която да е в европейски контекст, изтъкна Румяна Коларова и допълни, че президентът е „реактивен“ политик, който предимно реагира на ходовете на правителството. "Остава усещането, че той свети с отразена светлина". Това е и причината рейтингът му да се срине с 10 пункта от юни насам, смята още Коларова.

 

Рейтингът на Радев остава по-висок от този на всички български политици в момента, а стратегическата му визия е ясна, изтъкна Александър Маринов.

 

„Има стратегически проект и той е свързан с това не просто да се кланяме на Големите братя, а България да защити националния си интерес в организациите, в които членува. Да, ние сме част от ЕС и НАТО, но не като послушни слуги, а като нация, която следи интересите си, търси своите партньори“, смята Маринов.

 

Според него премиерът Бойко Борисов по-рядко атакува персонално Радев, защото го е страх от сравнението с президента. На друго мнение е Коларова, според която Борисов до този момент подценява значението на Радев.

 

Тя изрази мнение, че под лозунга "национален интерес" Радев отстъпва пред „наш геополитически противник“, какъвто е Русия, и е претърпял унижения при разговорите си с колегата му Владимир Путин и с руския патриарх Кирил.

 

„Въпросът за унижението е сложен, много български политици са се унижавали на Изток и Запад. Радев има слабости, но не може да се каже, че е човек без достойнство и чест“, смята проф. Александър Маринов, според когото президентът е еманципиран и не повтаря позициите на издигналата го БСП.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3739 |19.11.2018 Първият сняг затруднява движението по пътищата . 0| 3686 |25.10.2018 Първият сняг падна на Шипка . 1| 4463 |18.09.2018 Радев: За правителството е непосилна задача да спазят закона и това не е първият случай . 0| 3863 |17.09.2018 Бие първият учебен звънец! 60 000 първокласници прекрачват прага на школото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads