Реклама / Ads
1| 4585 |08.12.2019 НОВИНИ

„Прозрачност без граници“: Правосъдието не е наказателното правораздаване и репресия

.
Калин Славов Източник: БГНЕС
Правосъдната система и правната система са доста по-широки. Имат функциите да ни кажат как да се случват по нормален начин обществените отношения, а не да са средство за осъществяване на форма на репресия. Правосъдието не трябва да бъде изчерпвано с наказателното правораздаване и то във формата му на наказателна репресия.
 

Това коментира пред БНР Калин Славов, директор на „Прозрачност без граници“.

 

„Фигурата на главния прокурор се преекспонира. На мен, като юрист, ми е интересно как този механизъм за контрол върху главния прокурор ще кореспондира с текста на Конституцията, който казва, че главният прокурор осъществява методическо ръководство и контрол върху цялата система на прокуратурата. Преди да се задвижи този механизъм, би трябвало Конституционният съд да даде тълкувателно решение. Иначе тази фигура ще създаде до една голяма степен несигурност във взаимоотношението главен прокурор и прокурор с правомощия да разследва главния прокурор“.

 

Като „политическо решение, което не е подплатено от реални промени“ Славов определи анонсът за отпадане на механизма за контрол и проверка от страна на отиващата си Европейска комисия.

 

„Но този контрол изчерпа себе си и се превърна в повод за една дежурна пресконференция“, допълни юристът.

 

По думите на Калин Славов дискусията за проблемите в изборния процес, която свиква президентът Румен Радев, няма да е особено ефективна заради формата, в който е свикана.

 

„Трябва да е по-широк кръгът, за да влезе свеж въздух. Трябва повече експертна общност, повече неправителствени организации. Не очаквам нещо да се случи от този разговор, защото играчите са познати, интересите им са познати“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 8934 |27.11.2019 Прокурор и бивш зам.-министър на правосъдието напуска разочарован държавното обвинение . 2| 4671 |06.09.2019 ЕК: Само 22 % от ромите у нас вярват в правосъдието . 4| 6132 |05.08.2019 Бивш зам.-министър на правосъдието: Писмото на Гешев e изпускане на нерви . 3| 5094 |31.07.2019 У нас идва подчинен на главния прокурор и министър на правосъдието на САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads