Реклама / Ads
0| 4316 |06.10.2017 НОВИНИ

”Прозрачност без граници”: Свидетели сме на безотговорно политическо боричкане

.
Брат брата не храни, ала тежко му, който го няма, е казал народът - но в последно време коментираме точно обратното - братя, които изхранват добре роднини, съученици и приятели.
 
След Хасково за нередности при назначения в общински структури се заговори и по отношение на Габрово, както и за Силистра. Сигналите подадоха отново от БСП.

Замесен бе братът на вицепремиера Томислав Дончев и начина, по който Момчил Дончев е назначен от кметицата на Габрово на работа. Хора от Силистра пък били заплашвани, след като са разкрили роднински назначения в общината.

" Асоциация "Прозрачност без граници" две години подред прави много подробно изследване на общините в областните центрове в страната. Ние наблюдаваме множество процеси и най-вече тези, разбира се, свързани с работата на Общинския съвет, на кмета на общината, на общинската администрация. В рамките на тези две години ние сме констатирали вече някои дефицити, които безспорно трябва да бъдат отстранявани занапред в практиката на българските общини. Един от тези дефицити безспорно е свързана с неразбирането и непознаването на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси", каза пред БНР Катя Христова от Асоциация „Прозрачност без граници”, преподавател в департамент „Политически науки” на Нов български университет.

Тя подчерта, че управленските лостове, които осигурява действащият закон за противодействие на конфликт на интереси, всъщност не се използват и определи сцените, които съпътстваха споровете от парламентарната трибуна и в медиите за проблемите в местната власт, провокирани от "Хасковогейт", като "безотговорно политическо боричкане".

"В България има приет преди близо 10 години Закон за установяване на конфликт на интереси и има създаден национален независим орган, който е Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). Тази комисия в доклада си за миналата година ясно е подчертала, че е проверила всички декларации за конфликт на интереси  - на всички членове на Общински съвети в страната, на голяма част от служителите на управленски нива в администрацията. Пита се -  след като този публичен, дължим от комисията, доклад е бил депозиран в Народното събрание какви управленски реакции последваха от страна на българския парламент", попита Христова.

Асоциацията "Прозрачност без граници" изготвя годишен индекс за почтеност в българските общини. Катя Христова припомни какви са изводите на експертите, изготвили индекса  за трите общини, които в последните бяха намесени в скандали и бяха споменати като пример за шуробаджанащина:Хасково заемаше последно място в първата класация  - индекса, който оповестихме през 2015 година, като това беше оценка, индекс от 215-та за функционирането на българските общини в края на предходния мандат на местната власт.  

"Хасково беше на дъното и очевидно, че новите избрани и общински съветници, и кмет на общината трябваше да вземат спешни мерки и да извлекат поуки от дефицитите, които ние бяхме констатирани за предходния мандат. Силистра тази година всъщност слиза в класацията. Тя е от последните общини в тази класация и да -  там имахме сериозен дефицит, свързан с начина, по който функционира като цяло и Общинския съвет, с по-ниска степен на прозрачност  и  неотчитане на мнението на гражданските организации", допълни експертът..
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4244 |20.09.2017 „Сааб“ за скандалите около „Грипен”: Свидетели сме на много грешни твърдения . 1| 5010 |25.07.2017 Разпитват свидетели по акция "Суджуците" . 2| 9803 |21.07.2017 Свидетели на прокуратурата прилапаха апетитно дружество с огромен кредит към КТБ . 1| 4090 |25.04.2017 Свидетели са натискани да мълчат по делото срещу кмета на Трън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads