Реклама / Ads
1| 4830 |26.10.2009 НОВИНИ

Психоболниците изправени пред фалит

.
С близо една трета е намален бюджетът на 12-те психиатрични болници в страната за 2009 г. Психоклиниките са пред фалит, предупредиха техни директори и водещи специалисти по психиатрия.
 

Общото задължение на тези болници, разполагащи с 3000 легла, е 1 800 000 лева към доставчици на медикаменти и храни до 31 юли т. г..

За всеки психично болен държавата отпуска на болниците чрез бюджета на здравното министерство по 4 лв. на ден за лекарства и храна.

Проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия към Министерството на здравеопазването, заяви на пресконференция, че бюджетът за здравеопазване е свит от 640 млн. лева през 2008 г. на 490 млн. лева през настоящата година.

Това недофинансиране ще доведе до тежки последици както за пациентите, така и за обществото, заявиха специалистите. Заради съкратения престой в болниците и ползването на по-евтини медикаменти болните ще излизат недолекувани. Това обикновено води до новото им приемане за лечение след месец – два, често по съдебен ред.

Друг проблем, произтичащ от недостатъчното финансиране, е недостигът на лекари, квалифициран медицински и обслужващ персонал.

Към днешна дата психиатричната клиника в Курило, където са настанени 200 болни, дължи 100 000 лв., съобщи главният лекар д-р Цветеслава Гълъбова.

Можем да фалираме в момента, в който се появят всички наши доставчици на стоки и услуги, към които не сме се разплатили, добави тя.

Бюджетът на Държавната специализирана болница за лечение на алкохолизъм и наркомании е намален с 320 хил. лв.

Директорът на лечебното заведение доц. Соня Тотева не може да си отговори на въпроса защо до болните не достига онзи 1 процент от акциза на тютюневите изделия и спиртните напитки, определен в закона за здравето.

Триста хиляди са българите, които имат нужда от лечение на алкохолна зависимост.

За да се справи с проблема, директорката закрива 20 легла в болницата, която, по думите й, е "буквално пред закриване".

"Представяте ли си какво ще стане, ако над 300 наркомани излязат на улицата абсинентни, каква заплаха е това срещу обществото?", запита тя.

На този етап става въпрос за оцеляването ни, особено през зимата, тъй като реално сме изправени пред фалит, каза и д-р Гълъбова.

Специалистите обявиха, че голяма част от болните са хора без здравни осигуровки, социално слаби, хора, изгонени от домовете си. Това утежнява ситуацията и на практика вариантът те да доплащат за лечението си отпада.

Д-р Любомир Живков, главен лекар в Областен диспансер - София, заяви, че общините все още имат възможност за компенсиране на дефицитите. Независимо от трудностите ще бъде направено всичко възможно болните да не напуснат здравните ни заведения, каза още той.

Лекарите настояха не само да се осигури необходимото финансиране, но то да бъде разпределяно според извършваните дейности, а не само на бройка преминалии болени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4719 |23.10.2009 Фандъкова умеела да защитава аргументи пред Борисов . 2| 4941 |20.10.2009 Европа видя напредък в България в обективен доклад . 12| 4955 |17.10.2009 "Психо" в СДС преди червения филм на ужасите . 5| 7695 |14.10.2009 Б. Борисов звучал различно преди и след срещата със Саркози

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads