Реклама / Ads
17| 5080 |18.03.2015 НОВИНИ

Психолог: За ромите насилието е начин на себедоказване

.
Неделчо Стойчев
Проблемът с ромите и тяхната социализация е много по-сложен. Той генерира отдръпването им от останалите общности в България, като морал и ценности. Те имат свои правила, където насилието е начин на себедоказване и себеутвърждаване. Но не можем да прехвърляме вината само върху тях. Това каза в студиото на „Здравей, България” криминалният психолог и заместник-ректор на Академията на МВР доц. Неделчо Стойчев.
 
„Никога не може да се каже, че само един фактор влияе върху това да си убиец. Нито наследствеността, нито социалната среда. Някои предразположени към това хора се проявяват единствено в условия, в които могат да бъдат изявени”, допълни той.

"По принцип ТВУ-тата са място, в което се придобиват нови престъпни модели, подобно на затворите. По-скоро хората се озлобяват и оскотяват, отколкото да придобият нови социални умения. Има голям спор дали затворът може да коригира поведението на криминално проявените. Там просто тези хора се отделят от обществото", заяви криминалният психолог.

"При Здравков поведението не е поправимо, защото той е психопат. Структурата на характера му не подлежи на промяна. Той не изпитва никакво чувство на вина, а умее и да манипулира. Ако той остане на свобода, ще извърши отново престъпление", добави той. „Психопатията не е болестно състояние, то е характерна аномалия. Има много психопати, които обаче не извършват престъпления. Това не може да бъде критерии за задържането на един човек.

Всички серийни убийци имат черти на психопати, но не всички психопати могат да са серийни убийци”, категоричен бе Стойчев. Криминалният психолог коментира и друго убийство, извършено от 15-годишно момче от ромски произход в Правец. Група младежи убили човек в центъра на града, след като им направил забележка да не се държат неуважително към жените там.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 5306 |09.03.2015 Борисов в Буново: Няма оправдание за тероризма и насилието . 13| 5437 |21.01.2015 Психолог: Борисов на майтап проверява общественото мнение . 10| 5051 |15.01.2015 М. Андреев: ДПС зави към ромите, иска да ги капсулира . 9| 4537 |04.01.2015 Зоополиция ще варди за насилието над животни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads