Реклама / Ads
8| 5987 |26.10.2012 НОВИНИ

Психотест след заплаха срещу сестрата на Бойко Борисов

.
Бившият селски кмет от Кюстендилско Явор Кашукеев (62 г.), който бе задържан за заплаха с атентат срещу сестрата на премиера Бойко Борисов, до късно днес остана задържан.
 

След изтичането на 24-часовата му полицейска мярка се очакваше да бъде пуснат към 15 ч, но пък тогава се разбра, че е отведен на продължителни прегледи при психиатри и ще остане там до петък сутринта, осведомява в. Труд. Както съобщи в четвъртък вестникът, в сряда към 12,30 ч Кашукеев се обадил на тел. 112 и отправил закана към д-р Красимира Иванова - сестрата на Борисов. Мъжът звънял от личния си GSM и на ченгетата били нужни над два часа, за да го открият. Те пристигнали и го задържали към 15 ч. Пред разследващите бившият кмет на малкото селце Шатрово направил пълни самопризнания. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 144 от НК. По този текст Кашукеев може да получи до 3 години, ако се докаже пред съда, че извършителят е заплашвал д-р Иванова във връзка с дейността като премиер на нейния брат Борисов, обясниха вчера юристи.

 

Съпругата Катя Славчова, която е радиожурналист, станала свидетел на постъпката на мъжа си. Тя опроверга напълно слуховете, плъзнали в Кюстендил, че мъжът се е обадил на пияна глава. "Наистина беше изпил две чаши вино на обед, но не го направи под въздействието на алкохола. А напълно съзнателно. Към 12,30 ч набра 112. Представи се с двете си имена, не е крил самоличността си. Избра за "цел" на атентата си сестрата на министър-председателя, защото реши, че така Бойко Борисов ще обърне внимание на семейството ни. "Повече ще го заболи, ако застраша сестра му. Мен как ме боли, да го заболи и него", мотивира се съпругът ми", разказа все още силно разстроена Катя Славчева. Към 15 ч на вратата на жилището им на ул. "Стефан Караджа" позвънили четирима полицаи - двама цивилни и двама униформени. Отворил им Явор. "Единият веднага му се нахвърли и почна да му извива ръцете. Аз реагирах, като им казах, че нямат право на такива действия. Те го избутаха към хола. Бяха груби, а така и не ни показаха прокурорска заповед да влязат в апартамента ни. После го закараха в управлението. Взеха му джиесема, с който звъня. В картата няма никакви импулси. Затова и мъжът ми звъня на 112, защото е безплатно, а не направо в Министерския съвет", поясни съпругата. Семейството потърсило адвокат, съученик на Кашукеев, но той се оказал на дело и не могъл да дойде, за да присъства на задържането.

 

Кашукеев от 15 години е безработен. Преди това кметувал в Шатрово, откъдето е родът му. Местните хора и до ден днешен го споменават като "особняк, но доста деен и оправен". В началото на демокрацията докарал в Шатрово 30 ковчега - като инвестиция. Призовал бабите да си изберат "за нищо пари" по един ковчег. Надписал им го с тебешир и ги прибрал на склад в мазето на кметството. Сутрин, като изкарвали овцете и козите си на паша, го питали: "Кмете, пазиш ли ми ковчега, че не се знае докога ще карам." "Спокойно! Ела в мазето да видиш, че никой не ти го е пипал", отвръщал Кашукеев. "И в нашата къща на село беше прибрал един ковчег - "да има". Веднъж дойдоха близките на някаква възрастна жена - починала, а за нея нямало надписан в мазето. Дадохме им го на хората безплатно - като услуга от кмета", припомня си съпругата Катя.

 

Преди време от общината в Бобов дол съдействали на Кашукеев - назначили го пазач на склад за пестициди край кюстендилското село Панчарево. Три месеца бил на заплата и след това го освободили.

"Къде ли не е питал за работа - няма и няма. Завършил е само вечерна гимназия. Не вземам голяма заплата и аз в радиовъзела в Кюстендил. Теглихме кредити, връщаме заеми. Някъде към 10 000 лева ни трябват да покрием борчовете си. Спираха ни тока, съдия-изпълнител запорира жилището. Имаме 4 декара черешова градина в Шатрово. Намери се купувач, дава добра цена, но и черешите ни са под запор и сделката се провали. Просто изнемогваме, не зная как ще се оправим. И ето - дойде и това с телефонната заплаха към сестрата на Борисов. Чакам го да излезе от ареста, за да решаваме какво да правим нататък. Няма да е лесно", отчаяна е Катя.
 

Задържането на чешита Кашукеев не е първо. Независимо че бе общински съветник от БКП в демократични времена, Кашукеев бе сред инициаторите за издигане на паметник на поета дисидент Биньо Иванов в Кюстендил. Пред градското читалище "Братство" Кашукеев и други активисти влязоха в пререкания с полицаи и бяха арестувани.  "И баща му - партизанинът Георги Кашукеев, беше трудно управляем, своенравен, не цепеше басма никому. Явор се е метнал на него", подхвърлят кюстендилци, пише Труд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5289 |23.10.2012 Мотористите под лупа след банковия обир . 5| 5580 |22.10.2012 Двегодишно дете бере душа след родителски побой . 3| 5618 |22.10.2012 3 българчета изчезнаха след училище в Белгия . 6| 5903 |22.10.2012 За лекарска помощ хванете следващия полет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads