Реклама / Ads
6| 5055 |04.01.2016 НОВИНИ

Публикуваха данните за бившите агенти на ДС в машинно-четим формат

.
Министерският съвет публикува на страницата opendata.government.bg набор от данни в отворен, машинно-четим формат с информация за лицата, проверени за принадлежност към службите на бившата ДС по силата на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.
 

 

Инициативата за публикуването на данните е на заместник министър-председателя по коалиционната политика и държавната администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

 

За първи път информацията за принадлежност на лицата към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия се публикува в обобщен вид за всички лица и във формат, позволяващ компютърна обработка. Това ще улесни значително обработката на данните и извършването на различни видове справки и анализи. Изследователите, журналистите, представителите на гражданското общество и всички заинтересовани страни вече ще разполагат с инструмент, който дава възможност за бърз и точен анализ по различни показатели – региони, институции, период, както и за засичане на данните с данни от други регистри като Търговски регистър, Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България, регистъра на обществените поръчки и други, които също съдържат данни в отворен формат.

 

Масивът съдържа 134 003 записа с всички проверени лица с информация за датата на проверката, констатациите на Комисията и документите, на които се основава решението. Инициативата за отваряне на данните от Комисията за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия е поредната стъпка от усилията на българското правителство за постигане на открито и прозрачно управление чрез публикуване на публична информация в отворен формат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4944 |25.10.2015 Сривът на сайта на ЦИК продължава, бавят се данните за активността . 4| 4571 |08.10.2015 Предоставяме данните на пътуващите до САЩ . 0| 5500 |29.06.2015 Публикуваха въпроса за референдума в Гърция . 3| 5210 |28.02.2015 Митниците вече с достъп до данните на МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads