Реклама / Ads
1| 6015 |30.04.2014 НОВИНИ

Публикуват обществените поръчки в интернет

.
Информация за обществените поръчки и имената на спечелилите конкурсите вече ще е достъпна в интернет. В глобалната мрежа ще бъде публикувана и тръжната документация, която вече няма да се купува. Така възложителят няма да знае точно колко фирми ще участват в надпреварата.
 

Това стана факт след като днес бяха приети окончателно промените в Закона за обществените поръчки, съобщи "Дарик".

Промените в Закона за обществените поръчки бяха предложени от Министерски съвет в отговор на множество критики, включително от Европейската комисия. Това обясни заместник-председателят на Комисията по правни въпроси Хамид Хамид.

"Разпоредбите са в няколко посоки, но основните са за повече публичност при провеждане на обществените поръчки, което е силна антикорупционна мярка. Вече всички процедури публикувани на интернет страницата на възложителите, няма да се купуват тръжни документации, а всеки, който участва ще може да си ги изтегля от сайта на възложителя.

Вече възложителят няма да знае колко фирми ще участват в процедурата. Досега с купуването на тръжната документация се знаеше, че участват три фирми и знаете, че е възможно договаряне между тези три фирми. Със забраната за купуване на тръжна документация и с предоставянето на правото те да си ги свалят сами от сайта, се предотвратява тази възможност", каза той.

Друга промяна засяга т.нар. „инхаус" поръчки. Това означава, че общините и министерствата ще могат да възлагат на свои фирми работа без поръчка по ЗОП.

"Имаше няколко промени, които не бяха възприети еднозначно от различните политически сили, като тук визирам инхаус възлагане, за което имаше доста възражения, но инхаус възлагането го имаше и към настоящия момент в закона, макар че то беше само за комунални услуги. Тук става дума, че един възложител може да възлага на собствено предприятие без процедура, като досегашният ред за други дейности тези предприятия, които са собственик на възложителя, участваха наравно с всички останали", каза Хамид Хамид.

В новия ЗОП са предвидени и специални обществени поръчки, до които достъп ще имат само кооперациите на хората с увреждания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4947 |01.04.2014 Министър Михайлова: До 13 април уведомяваме ЕК за обществените поръчки . 13| 5349 |09.03.2014 В. Димитров: Сметната палата става лакей за изпълняване на политически поръчки . 67| 6931 |05.03.2014 Сидеров громи ГЕРБ заради "Кремиковци", интересували ги клиентелистки поръчки . 1| 5612 |16.02.2014 Кокаинов комбайн чака следствени поръчки под сняг и дъжд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads