Реклама / Ads
0| 6183 |17.04.2012 НОВИНИ

„Пулицър” за побоища в училища в САЩ и глад в Африка

.
Разследване за насилието в училищата спечели престижната награда „Пулицър”. Заслужиха го журналисти от в. Philadelphia Inquirer, който е един от ветераните в САЩ. В поредица от репортажи вестникът разказал жестоки истории между ученици в градските училища.
 
Награда "Пулицър" в  категорията "Международна информация" спечели The New York Times. Призът се присъжда на вестника за репортажите на Джефри  Джентълмен за нечовешките условия за живот и глада на който са подложени живеещите в източна Африка.

"Пулицър" за разследваща журналистика тази година се дава на четирима журналисти от агенция AP и на в. Seattle Times. AP беше отличена за собственото ѝ разследване на незаконно шпиониране на мюсюлманските общности в Ню Йорк от местната полиция с помощта на служител на ЦРУ. Мотивът бил борба с терористи. В резултат на  публикациите американският Конгрес започна разследване на скандала. Същата награда спечели и в. Seattle Times за серията репортажи за предозиране с  метадон при пациенти с хронични заболявания.

"Пулицър" за най-добър репортаж грабна интернет изданието Huffington Post за  поредица статии за проблемите на американските ветерани, пострадали във войните в Ирак и Афганистан.

За първи път от много години насам Комитетът за отличията в Колумбийския университет в Ню Йорк, не даде "Пулицър" за най-добър романист. Журито обяви, че трима писатели са били номинирани, но не каза защо не е присъдена награда.

"Пулицър" е най-престижната американска награда за  журналистика. Тя носи името на американеца от еврейски произход Джоузеф Пулицър - издател, редактор и журналист. Медийният магнат, който умира през 1911 г., основава в завещанието си  специален фонд, на който оставя 2 млн долара. Наградата се  присъжда от 1917 г. на един или няколко души или на една  публикация в 14 категории.

Седем  награди "Пулицър" се раздават също в областта на литературата,  театъра и музиката.  Всеки "Пулицър" е придружаван от чек за 10 хиляди долара. Само наградата в категорията "Журналистика в служба на обществото" няма парично измерение.

Миналата година „Пулицър” получиха статии за правосъдната система на Русия на американските журналисти от “Ню Йорк таймс” Клифърд Леви и Елън Бари.

Тържествената церемония по връчването на наградите по  традиция се провежда в Колумбийския университет през първия  понеделник на месец май. Тази година той се пада на 7 май.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5162 |27.05.2011 С.Игнатов: Проблем с парите има, но училища няма да затваряме . 4| 5085 |26.05.2011 Побоища и търкали в София след мача . 0| 5602 |02.05.2011 Емигранти искат узаконяване на БГ-училищата в чужбина . 2| 5184 |15.09.2010 В чужбина откриват БГ-училища, у нас ги закриват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads